Επιμορφωτικό Πρόγραμμα Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Οργανωσιακής Ψυχολογίας στο Σχολικό Χώρο

Σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, η Ένωση Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΕΕΜΑΠΕ), στο πλαίσιο των επιμορφωτικών & επιστημονικών της δραστηριοτήτων, ανακοινώνει την διοργάνωση ετήσιου Προγράμματος Επιμόρφωσης για την προετοιμασία των στελεχών της δημόσιας εκπαίδευσης αλλά και για όποιον έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην  διοίκηση και στην οργανωσιακή ψυχολογία της εκπαίδευσης.Το Πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο προγραμματισμένων δράσεων για θέματα επαγγελματικής ανάπτυξης εκπαιδευτικών σχετικά με την εκπαίδευση σε ετήσια βάση από Α.Ε.Ι.

Την Επιστημονική Επιμέλεια και  Εποπτεία του συγκεκριμένου προγράμματος έχει το Εργαστήριο Οικονομικής και Κοινωνικής Ανάλυσης της Οικογένειας και του Καταναλωτή του Τμήματος Οικιακής Οικονομίας & Οικολογίας της Σχολής Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας & Εφαρμοσμένων Οικονομικών του ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ. Εκπαιδευτές στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ομάδα Πανεπιστημιακών Καθηγητών και Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού.

Το πρόγραμμα έχει ως σκοπό: α) την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών επιμορφωτικής εξειδίκευσης στη διοίκηση των σχολικών μονάδων αλλά και την επαγγελματική ανάπτυξη τόσο των εν ενεργεία εκπαιδευτικών όσο και των αποφοίτων Πανεπιστημιακών Τμημάτων που επιθυμούν να εργαστούν στην Α΄/θμια  και στην Β’ /θμια Εκπαίδευση, ανεξαρτήτου ειδικότητας, επιθυμώντας να αποκτήσουν το παρόν πιστοποιητικό, και β) την προετοιμασία των εκπαιδευτικών που επιθυμούν να λάβουν μέρος σε διαδικασίες πιστοποίησης τους.

Η διάρκειά του περιλαμβάνει 410 ώρες αξιοποιώντας ένα ευέλικτο μοντέλο εκπαίδευσης με ένα επιπλέον καινοτομικό στοιχείο που αφορά στην εξ αποστάσεως πρακτική των εκπαιδευόμενων στη διοίκηση των σχολικών μονάδων. Το πρόγραμμα θα διεξάγεται Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή σε επιλεγμένες ημερομηνίες.

Στους εκπαιδευόμενους θα χορηγηθεί έντυπο και ψηφιακό υλικό (επιλεγμένη βιβλιογραφία και αποκλειστική διάθεση υλικού για την επικείμενη αξιολόγηση των στελεχών). Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης σε μελέτες περιπτώσεων μέσα από συνεργαζόμενο δίκτυο σχολικών μονάδων έτσι ώστε να αποκτούν την δια ζώσης εμπειρία του διοικητικού σχεδιασμού καθώς και της επίλυσης των οργανωσιακών προβλημάτων εντός του σχολικού χώρου.

Το Πρόγραμμα οδηγεί στη λήψη Πιστοποιητικού με τίτλο: «Πιστοποιητικό Διοικητικής Επάρκειας & Οργανωσιακής Ψυχολογίας στον Σχολικό Χώρο» από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Η έναρξη των μαθημάτων για το 2ο τμήμα τοποθετείται στις αρχές Μαρτίου του 2015  και η λήξη του τον Ιούλιο του 2015.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν για οποιαδήποτε πληροφορία στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στο τηλέφωνο: 210.33.12.992 ή στο 6979.34.24.01 (μετά τις 2.00 μμ). Η επιλογή των υποψηφίων γίνεται κατόπιν επιλογής με κριτήριο το βιογραφικό τους καθώς και την προτεραιότητα εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Τα μαθήματα λαμβάνουν χώρα στο ΚΔΒΜ2 ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ (Λαγουμιτζή 24, Καλλιθέα, 210.33.12.992) και στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.  

Ενδεικτικές Διδακτικές Ενότητες

 1. Οργάνωση Σχολικών Μονάδων (Τυπολογία σχολικών μονάδων: ΕΑΕΠ, ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ, Μουσικά Σχολεία, Καλλιτεχνικά Σχολεία, Ειδικά Σχολεία)
 2. Σχολική ηγεσία
 3. Συμβουλευτική εκπαιδευτικών
 4. Επίλυση συγκρούσεων και διαχείριση κρίσεων στον σχολικό χώρο
 5. Τεχνικές Αξιολόγησης ανθρώπινου δυναμικού
 6. Καθοδήγηση εκπαιδευτικών (mentoring)
 7. Οργανωσιακή ψυχολογία  (Διαπροσωπικές σχέσεις, οργανωσιακό κλίμα κ.ά.)
 8. Προετοιμασία portfolio εκπαιδευτικού
 9.  Προετοιμασία συνέντευξης
 10.  Οικονομικά  της Εκπαίδευσης
 11.  Η νομική διάσταση της σχολικής διεύθυνσης
 12.  Συγκριτική μελέτη σύγχρονων μοντέλων διοίκησης και διαχείρισης σχολικών  μονάδων στον διεθνή χώρο

 

Η διαδικασία αιτήσεων συμμετοχής έχει ολοκληρωθεί.

 

Σύντομη περιγραφή και σκοπός του προγράμματος

Οι θεωρητικές διαστάσεις της εκπαιδευτικής αξιολόγησης στον 21ο Αιώνα, η σύνδεση εκπαιδευτικής αξιολόγησης και εκπαιδευτικής πολιτικής, αλλά και ο καταλυτικός ρόλος που διαδραματίζουν οι δύο έννοιες στον μετασχηματισμό της εκπαίδευσης,  ενσωματώνονται στις ποικίλες επιμορφωτικές δυνατότητες που προσφέρουν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Η εκπαίδευση του 21ου αιώνα, προαπαιτεί τη δημιουργία στελεχών εκπαίδευσης ικανών να προσδιορίζουν  μια σαφή εκπαιδευτική πολιτική, αναπτύσσοντας την αποστολή, το όραμα και τις αξίες της, να αναπτύσσουν και να εφαρμόζουν ένα σύστημα διοίκησης της οργάνωσης, της απόδοσης και της αλλαγής, να υποκινούν και υποστηρίζουν τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας εκπαιδευτικούς  να δρουν καινοτόμα και  με πρότυπα αξιών και στάσεων. Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα επιτρέπουν στους συμμετέχοντες να είναι σε θέση να διαχειριστούν διαχειριστικά και οργανωσιακά θέματα τη διοίκησης της εκπαίδευσης καθώς και προβλήματα που προκύπτουν εντός του σχολικού χώρου κατανοώντας τις διαφορετικές παραμέτρους αλλά και την ποικιλία των θεμάτων.  

Διάρκεια σε ώρες

Η διάρκεια του προγράμματος αφορά 410 ώρες κατάρτισης με μεικτή μεθοδολογία δια ζώσης και εξ αποστάσεως. Στο πρόγραμμα  συμπεριλαμβάνονται on-line εργασίες και παρακολούθηση περιπτώσεων μελέτης (case studies). Παράλληλα θα υπάρχει όλο το απαιτούμενο εκπαιδευτικό- υποστηρικτικό υλικό που απαιτείται.

Ομάδα -Στόχος

Το πρόγραμμα μπορούν να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικοί κάθε ειδικότητας και βαθμίδας, μεταπτυχιακοί φοιτητές αλλά και υπ.διδάκτορες Το πρόγραμμα ουσιαστικά αφορά όσους ασκούν ή επιθυμούν να ασκήσουν αρμοδιότητες στελέχους εκπαίδευσης ή θέσης ευθύνης.

Εκπαιδευτική διαδικασία

Το εκπαιδευτικό υλικό θα έχει ψηφιακή μορφή και θα βρίσκεται  αναρτημένο σε ειδική ιστοσελίδα στην οποία οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν αποκλειστική πρόσβαση με χρήση κωδικών. Έτσι η μαθησιακή διαδικασία θα ελέγχεται αποκλειστικά από τον εκπαιδευόμενο ο οποίος θα μπορεί να επιλέξει τόσο την ώρα πρόσβασης όσο καί τον συνολικό χρόνο που διαθέτει κάθε φορά στην μαθησιακή διαδικασία. Πρόκειται δηλαδή για μιά ιδιαίτερη ευέλικτη μεθοδολογία που προσαρμόζεται στις ανάγκες του εκπαιδευόμενου. Η εκπαιδευτική διαδικασία περιλαμβάνει:

Μελέτη κειμένων που έχουν γραφτεί ειδικά για το πρόγραμμα και δίνουν την ουσία των γνώσων και την  απαραίτητη πληροφόρηση απλά και συνοπτικά .

 1. Παρακολούθηση παρουσιάσεων με power-point.
 2. Test  αυτοαξιολόγησης με τα οποία ο εκπαιδευόμενος θα μπορεί να ελέγχει ο ίδιος την πρόοδό του
 3. Σύντομες πρακτικές εφαρμογές
 4. Τελική εργασία
 5. Ο εκπαιδευόμενος θα έχει  την δυνατότητα διαρκούς διαδικτυακής επικοινωνίας με τον εκπαιδευτή κάθε θεματικής ενότητας για ερωτήσεις, διευκρινίσεις και επίλυση αποριών

Επίσης, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τους διδάσκοντες στο ξεκίνημα και στο κλείσιμο του προγράμματος με προαιρετική συμμετοχή.

Εκπαιδευτικό –υποστηρικτικό υλικό

Το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού υλικού δίνει έμφαση στην πρακτική εφαρμογή και προσφέρει στους εκπαιδευόμενους όχι μόνο γνώση της μεθοδολογίας αλλά και χρηστικά εργαλεία. Θα υπάρχει διαδικτυακή πρόσβαση σε μόνιμα αναρτημένο ψηφιακό υλικό:

 1. power point με ηχογραφημένη διάλεξη /παρουσίαση
 2. ψηφιακό υλικό βασικής μελέτης (σημειώσεις) & ψηφιακό συμπληρωματικό υλικό
 3. πρακτικά  εργαλεία (τεχνικά δελτία, έντυπα, πρότυπα εγγράφων κλπ)
 4. on-line tests

Διδακτικό Προσωπικό

Οι διδάσκοντες  είναι  έμπειρα στελέχη, ειδικοί επιστήμονες και καθηγητές ΑΕΙ με εξειδίκευση στα γνωστικά αντικείμενα του προγράμματος

Αξιολόγηση – πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων των εκπαιδευομένων

Θα υπάρχει μία συνεχής διαδικασία αξιολόγησης των εκπαιδευομένων με εκπόνηση ενδιάμεσων εργασιών και τελικής εργασίας. Η προϋπόθεση της παρακολούθησης του 80% των προγραμματισμένων ωρών επιμόρφωσης, θα προκύπτει από την επιτυχή αξιολόγηση των ενδιαμέσων σύντομων εργασιών -πρακτικών εφαρμογών. Στο τέλος του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα εκπονούν τελική εργασία και βάσει της βαθμολογίας της εργασίας και την επιτυχή αξιολόγηση των ενδιαμέσων εργασιών, θα χορηγείται στο συμμετέχοντα Βεβαίωσης Πιστοποίησης  με αναγνώριση των αντίστοιχων Μορίων Επιμόρφωσης.

Συγκριτικά πλεονεκτήματα του προγράμματος

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα:

 1. Είναι πιστοποιημένο σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών.
 2. Προσφέρει γνώσεις αλλά και πρακτικές δεξιότητες σε ένα θέμα αιχμής της εκπαίδευσης.

Δείτε και συμπληρώστε την online αίτηση συμμετοχής

Ημερομηνία:
1 Μαρτίου - 31 Ιουλίου 2015
Χώρος Διεξαγωγής:
Λαγουμιτζή 24, Καλλιθέα/ Ελευθερίου Βενιζέλου 70, Καλλιθέα
ΦΟΡΕΑΣ:
ΕΕΜΑΠΕ - Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Γίνε κι εσύ συνεργαζόμενος φορέας της ΕΕΜΑΠΕΈγκριτοι ακαδημαϊκοί φορείς, διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί έχουν συνεργαστεί και συνεργάζονται μαζί μας με σκοπό την αναβάθμιση της Παιδείας και της Μουσικής Εκπαίδευσης. Για περισσότερες πληροφορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.