Θερινό Σεμινάριο Διεύθυνσης Σχολικής Χορωδίας και ενδυνάμωσης της φιλοσοφικής σκέψης του παιδαγωγού

Σας ενημερώνουμε ότι λόγω των έκτακτων εθνικών εξελίξεων το θερινό σεμινάριο μεταφέρεται από την Άνδρο στην Αθήνα με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση και την οικονομική ανακούφιση των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών.

Σε συνεργασία με το Εργαστήριο Έρευνας στην Πρακτική και Εφαρμοσμένη Φιλοσοφία (Ε.Ε.Π.Ε.Φ)  του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου (επιστημονική επιμέλεια), η Ένωση Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (οργανωτική επιμέλεια) συνδιοργανώνει καλοκαιρινό σεμινάριο Διεύθυνσης Σχολικής Χορωδίας και ενδυνάμωσης της φιλοσοφικής σκέψης του παιδαγωγού.

Το επιμορφωτικό σεμινάριο απευθύνεται σε:

- εκπαιδευτικούς μουσικής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
- καθηγητές μουσικής,
- εκπαιδευτικούς γενικής παιδείας που θέλουν να βελτιώσουν τις ικανότητές τους στη σύσταση και διεύθυνση μιας παιδικής χορωδίας,
- σε φοιτητές,
- σε κάθε ενδιαφερόμενο με ειδικό ενδιαφέρον στην φιλοσοφική εκπαίδευση, παιδαγωγική, έρευνα και κουλτούρα. 

 

 Leaflet EN
 Leaflet FR
 Leaflet ΕΛ

 

Ποιοι διδάσκουν;

Μαζί μας θα συμπράξουν μουσικά οι διακεκριμένοι μαέστροι:

Γιώργος Αραβίδης, μόνιμος συνεργάτης διευθυντής της Λυρικής Σκηνής και

Φαίδρα Γιαννέλου, μαέστρος της χορωδίας αποφοίτων του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης,

συνοδοιπορώντας με τους εξέχοντες προσκεκλημένους:

Έλενα Θεοδωροπούλου, Καθηγήτρια Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με γνωστικό αντικείμενο «Φιλοσοφία Παιδείας» (περίληψη, βιογραφικό) και

Αλέξανδρο Χαρκιολάκη, μουσικολόγο και Λέκτορα στον τομέα της ιστορικής μουσικολογίας του Istanbul Technical University (περίληψη)

Καλλιτεχνικός διευθυντής του σεμιναρίου είναι ο μουσικολόγος Γιώργος Σιτώτης.

Οι εισηγητές του σεμιναρίου κοσμούν την αναγνωρισμένη και αδιαμφισβήτητη ποιοτική μουσική παιδεία του τόπου μας, με σπουδές στο εξωτερικό και διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς υψηλού επιπέδου.

 

 

Αναλυτικό πρόγραμμα

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

 • Πρωινή άφιξη των συμμετεχόντων στο ξενοδοχείο και τακτοποίηση
 • 16:00 – 21:00 Εργαστήρια

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

 • 8:30 – 10:00 Ζέσταμα και χορωδία
 • 10:00 – 13:00 Διεύθυνση χορωδίας 
 • 16:00 – 21:00 Εργαστήρια

Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

 • 8:30 – 10:00 Ζέσταμα και χορωδία
 • 10:30 – 13:00 Διεύθυνση χορωδίας 
 • 13:00 Αποχώρηση από το ξενοδοχείο

 

Αναλυτικό περιεχόμενο εργαστηρίων

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

 • Η Παιδική χορωδία σε έργα μεγάλων συνθετών
 • Σκιαγράφηση της προσωπικότητας του Μαέστρου
 • Εμψύχωση ομάδας  και επικοινωνιακή διάσταση της διδασκαλίας
 • Prova d'orchestra - Πρόβα φιλοσοφίας. Ή μπορεί μία ορχήστρα να παίξει δίχως διευθυντή;

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: Ο ΜΑΕΣΤΡΟΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΤΙΤΟΥΡΑ

 • Ασκήσεις κινησιολογίας / Βασικές κινήσεις μέτρησης
 • Κινησιολογική ανάλυση και διεύθυνση έργων
 • Γνωριμία με την χορωδιακή παρτιτούρα
 • Διεύθυνση εύκολων χορωδιακών έργων

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

 • Συγκρότηση παιδικής σχολικής χορωδίας
 • Μέθοδοι διδασκαλίας παιδικού χορωδιακού τραγουδιού

 

Η διαδικασία αιτήσεων συμμετοχής έχει ολοκληρωθεί.

 

Βεβαιώσεις πιστοποιημένης συμμετοχής

Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής (20 ώρες) και εκπαιδευτικό υλικό.

 

Γιατί ένα θερινό σεμινάριο;

Οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να απολαύσουν ένα υψηλού επιπέδου σεμινάριο και να μυηθούν σε τεχνικές διεύθυνσης της χορωδίας. Τα εργαστήρια που διανθίζουν το θερινό σεμινάριο έχουν ως σκοπό να ενδυναμώσουν τον σύγχρονο μουσικοπαιδαγωγό και παιδαγωγό προσφέροντας παράλληλα την ευκαιρία της φιλοσοφικής συζήτησης σε περιβάλλον φυσικής ευεξίας και χαλάρωσης.

Ο χρόνος στον οποίο θα λάβει χώρα το σεμινάριο, στο τέλος των καλοκαιρινών σχολικών διακοπών και αμέσως πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, βρίσκει όλους τους εκπαιδευτικούς ξεκούραστους και σκοπεύει να τους δώσει τα κατάλληλα εφόδια για μια νέα αρχή στην καινούργια χορωδιακή σχολική χρονιά. Εκτός αυτών, οι εκπαιδευτικοί θα μπορέσουν να γνωριστούν με συναδέλφους τους ή/και να ανταμώσουν με παλιούς συναδέλφους, με τους οποίους τρέφουν το ίδιο πάθος για τη μουσική εκπαίδευση.

 

Περιεχόμενο του σεμιναρίου

Όλοι οι συμμετέχοντες θα διευθύνουν καθημερινά το χορωδιακό σύνολο που θα δημιουργηθεί από τους συναδέλφους τους, υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Αραβίδη και της Φαίδρας Γιαννέλου. Θα αναλυθούν διάφορες τεχνικές φωνητικού ζεστάματος καθώς και το αντίκτυπό τους στη φωνή. Η προετοιμασία της παρτιτούρας καθώς και οι τεχνικές πρόβας θα αναλυθούν σε ειδικό εργαστήριο. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις μη λεκτικές τεχνικές επικοινωνίας του διευθυντή χορωδίας με τους χορωδούς/μαθητές και ο ρόλος που μπορούν αυτές να παίξουν κατά τη διάρκεια των προβών αλλά και των παραστάσεων. Θα χρησιμοποιηθούν μουσικά κομμάτια από το ρεπερτόριο των παιδικών χορωδιών για χορωδίες όλων των δυνατοτήτων.

Πρωτοτυπία του σεμιναρίου αποτελεί το γεγονός ότι στο απογευματινό εργαστήριο θα αναλυθούν προβληματισμοί και ερωτήματα των ίδιων των συμμετεχόντων, σε μια άμεση προσπάθεια διαλεύκανσης όλων των «σκοτεινών» σημείων σχετικά με τη σύσταση και διεύθυνση μιας παιδικής χορωδίας.

 

Διαμονή - Διατροφή

Η διαμονή των συμμετεχόντων θα γίνει στο ξενοδοχείο Emmantina, όπου και θα λάβει χώρα το σεμινάριο. Στη συμμετοχή συμπεριλαμβάνονται: 2 διανυκτερεύσεις, εκπαιδευτικό έντυπο και ψηφιακό υλικό, χρήση όλων των δομών του ξενοδοχείου με έκπτωση 10% σε κάθε αγορά. Οι τιμές του Roof Garden είναι ιδιαιτέρως προσιτές με υλικά υψηλής ποιότητας. Σε περίπτωση μη διαθεσιμότητας δωματίων, οι συμμετέχοντες έχουν την δυνατότητα διαμονής στο Piraeus Port Hotel.

 

Βιογραφικά των εισηγητών

Γιώργος Αραβίδης

Αραβίδης Ο Γιώργος Αραβίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965.Σπούδασε Πιάνο (Δίπλωμα Σολίστ) και Ανώτερα Θεωρητικά (Αρμονία-Αντίστιξη-Φούγκα) στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές του με «Άριστα Παμψηφεί και Διάκριση». Αμέσως μετά συνέχισε με σπουδές Διεύθυνσης Ορχήστρας στην Ecole Normale Superieure de Musique de Paris στη Γαλλία στη τάξη του Καθηγητή-Μαέστρου Dominique Ruits, απ’ όπου αποφοίτησε με «Πρώτη Διάκριση». Κατόπιν έγινε δεκτός και μαθήτευσε στα Master Classes Διεύθυνσης Ορχήστρας  των Richard Schumacher στην Ελβετία,Yuri Simonov στην Ουγγαρία και Διεύθυνσης Χορωδίας με τον Peter Erdei στην Ουγγαρία. Ολοκλήρωσε τον σεμιναριακό κύκλο των μουσικοπαιδαγωγικών συστημάτων “Carl Orff” στην Αυστρία (Universitat Mozarteum Salzburg Orff Institut) και «Zoltan Kodaly” στην Ουγγαρία (Kodaly Pedagogigal Institut of Music).

Ξεκίνησε την σταδιοδρομία του στο Παρίσι διευθύνοντας και ηχογραφώντας παράλληλα έργα νέων Γάλλων συνθετών, σε πρώτη εκτέλεση, με μουσική μπαλέτου και κινηματογράφου. Στο εξωτερικό έχει διευθύνει την Συμφωνική Ορχήστρα Βόρειας Ουγγαρίας, την Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και την Ιταλική Ορχήστρα «Giovanni Partenopea”. Στην Ελλάδα διηύθυνε για πρώτη φορά σε ηλικία 26 ετών την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Από τότε μέχρι σήμερα έχει διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, την Ορχήστρα Δωματίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηνών, την Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου κ.ά. Έχει ηχογραφήσει για το Γ΄ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και έχει συνεργαστεί σε παραγωγές του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και στο Ηρώδειο.

Συνεργάζεται μόνιμα με την Εθνική Λυρική Σκηνή από το 1995 μέχρι σήμερα και έχει διδάξει στο εργαστήριο Όπερας της ΕΛΣ, του οποίου διηύθυνε παραστάσεις. Από το 1994 διετέλεσε μόνιμος Αρχιμουσικός της Όπερας Δωματίου Αθηνών, ενώ παράλληλα ίδρυσε την «Πρότυπη Ορχήστρα Δωματίου Αθηνών».  Από το 2005 είναι συνιδρυτής και ο μόνιμος Μαέστρος της Ορχήστρας “Sinfonietta Αθηνών», με την οποία έχει δώσει αρκετές συναυλίες στην Αθήνα και ολόκληρη την Ελλάδα.

Ασχολείται με την Σύνθεση και έχει διατελέσει μέλος εξεταστικής επιτροπής του ΙΚΥ και άλλων Πανελλήνιων μουσικών διαγωνισμών. Διδάσκει Πιάνο, Ανώτερα Θεωρητικά και Διεύθυνση Ορχήστρας στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών και υπήρξε ιδρυτικό μέλος της «Ορχήστρας Ωδείων», με την οποία συνεργάστηκε για 4 χρόνια (1992-1996).Τέλος από το 2003 είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ελληνικού Ωδείου.

 

Φαίδρα Γιαννέλου

ΦΑΙΔΡΑ Η Φαίδρα Γιαννέλου σπούδασε Πιάνο και Θεωρητικά στο Παναρμόνιο Ωδείο και είναι απόφοιτος του Μουσικού Γυμνασίου και Λυκείου Παλλήνης. Συνέχισε τις σπουδές της στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στην κατεύθυνση της «Διεύθυνσης Ορχήστρας», με υπεύθυνο καθηγητή τον Μίλτο Λογιάδη. Είναι αριστούχος απόφοιτος του προπτυχιακού αλλά και του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών, κατακτώντας έτσι τον πρώτο πτυχιακό και μεταπτυχιακό τίτλο Διευθυντή Ορχήστρας που έχει απονεμηθεί ποτέ από ελληνικό πανεπιστήμιο. Τον Ιανουάριο του 2012, ανακηρύχθηκε Υποψήφια Διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Διεύθυνσης Ορχήστρας με τους Bernard Haitink, Neeme Järvi, Jorma Panula, Colin Metters, Paavo Järvi, Leonid Grin, Leonid Korchmar, Isaac Karabtchevsky, Amaury du Closel, Lucas Vis, Oleg Proskurnya, Johannes Schlaefli κ.α.

Έχει συνεργαστεί με τις περισσότερες ελληνικές ορχήστρες αλλά και με συμφωνικές ορχήστρες σε Γερμανία, Ρωσία, Ιταλία, Ισπανία, Τσεχία, Ουγγαρία, Εσθονία, Κροατία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Τουρκία.
Tον Οκτώβριο του 2013, κέρδισε το δεύτερο βραβείο (ελλείψει πρώτου) στον Διεθνή Διαγωνισμό Νέων Αρχιμουσικών «Σόλων Μιχαηλίδης», ο οποίος διοργανώθηκε από την Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρο.

Η Φαίδρα Γιαννέλου διδάσκει από το 2009 στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και από το 2013 είναι μαέστρος της Χορωδίας Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου Παλλήνης.

 

Αλέξανδρος Χαρκιολάκης

Χαρκιολάκης Γεννήθηκε  στην Αθήνα το 1977. Σπούδασε στο Πρότυπο Πειραματικό Ωδείο και στο Ελληνικό Ωδείο, απ’ όπου αποφοίτησε με πτυχία Ωδικής, Αρμονίας και Αντίστιξης. Κατόπιν, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Sheffield απ’ όπου αποφοίτησε με Bachelor in Music και Master in Music στη μουσικολογία και τη διεύθυνση ορχήστρας. Διετέλεσε αρχιμουσικός της University of Sheffield Students Symphony Orchestra και βοηθός αρχιμουσικού στην Sheffield Youth Orchestra ενώ έχει διευθύνει όλα τα ορχηστρικά σύνολα του Πανεπιστημίου του Sheffield και την Ορχήστρα Δωματίου του Δημοτικού Ωδείου Πατρών. Έχει παρουσιάσει εργασίες του σε διάφορα συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά, εφημερίδες και πρακτικά συνεδρίων. Πρόσφατα, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις του Μουσείου Μπενάκη ο τόμος που επιμελήθηκε και ο οποίος τιτλοφορείται "Η αυτοβιογραφία και το αρχείο του Αλέκου Ξένου".

Έχει εργαστεί στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» ως μουσικολόγος, υπεύθυνος για τα εκπαιδευτικά της προγράμματα, ενώ από τον Ιανουάριο του 2013 είναι διευθυντής της Μουσικής Βιβλιοθήκης Erol Ucer στο ερευνητικό κέντρο για τη μουσική ΜΙΑΜ - Istanbul Technical University και λέκτορας στον τομέα ιστορικής μουσικολογίας του ίδιου εκπαιδευτικού ιδρύματος.

 

Γιώργος Σιτώτης

Ο Γιώργος Σιτώτης γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Δημοτικό Ωδείο Καλλιθέας, στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμαριάς και στο Πελοποννησιακό Ωδείο. Συνέχισε τις σπουδές του στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου και αποφοίτησε το 2003. Έκτοτε εργάζεται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στη θέση του δασκάλου μουσικής.

Έχει παρακολουθήσει δύο διεθνή σεμινάρια Kodaly στο Kecskemet της Ουγγαρίας, όπου και σπούδασε διεύθυνση χορωδίας με τον Dr. Zoltan Pad, φωνητική με την Renata Darazs, παιδαγωγική του σολφέζ και της μουσικής ορθογραφίας με την Katalin Harmat και παιδαγωγικής της χορωδίας με την Dr. Katalin Kiss. Έχει λάβει μέρος ως ενεργό μέλος στο 1ο Σεμινάριο Διεύθυνσης Ορχήστρας της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων, μετά από επιλογή, με τον δημοφιλή αρχιμουσικό Μιχάλη Οικονόμου και έχει σπουδάσει διεύθυνση χορωδίας και ορχήστρας με τον μόνιμο συνεργάτη – μαέστρο της Λυρικής Σκηνής Γιώργο Αραβίδη.

Έχει διευθύνει στο παρελθόν την μαθητική και την παιδική χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Καλλιθέας «Οδυσσέας Δημητριάδης» και τα τελευταία χρόνια διευθύνει την παιδική χορωδία της Σύγχρονης Ελληνοαγγλικής Αγωγής.

Παρακολούθησε μαθήματα σύνθεσης με τον παγκοσμίου φήμης συνθέτη και μαέστρο Θεόδωρο Αντωνίου, μαθήματα βυζαντινής μουσικής με τον Πρωτοψάλτη του Αγίου Παντελεήμονα Πεύκης Βελισάριο Γκεζερλή και μαθήματα φωνητικής με τον τενόρο της Λυρικής Σκηνής Γιάννη Φίλια.

Κατέχει το Δίπλωμα σύνθεσης, όπου και δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια. Έχει γράψει μουσική για θέατρο («Οι Ηλίθιοι» ή «Ένα τρελό χωριό» - 2010 και «Σφήκες» - 2013), μουσική για κινηματογράφο (“Diexodos” – 2011), μουσική για τηλεόραση («Αόρατα νήματα χρόνου» - 2012), μουσική για τηλεοπτικά σπότ (”Crazy now”, σπότ για την θεατρική παράσταση «Απ’ την πρώτη στιγμή» - 2013 και 1ο Donation Film Festival – 2012), μουσική για video art (“Don Lucky” – 2012) και πληθώρα χορωδιακών επεξεργασιών για τη Νεανική Χορωδία Λυκόβρυσης – Πεύκης και την Παιδική Χορωδία της Σύγχρονης Ελληνοαγγλικής Αγωγής.

 

Ημερομηνία:
27 - 29 Αυγούστου 2015
Χώρος Διεξαγωγής:
Γλυφάδα, Αθήνα
ΦΟΡΕΑΣ:
ΕΕΜΑΠΕ

Γίνε κι εσύ συνεργαζόμενος φορέας της ΕΕΜΑΠΕΈγκριτοι ακαδημαϊκοί φορείς, διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί έχουν συνεργαστεί και συνεργάζονται μαζί μας με σκοπό την αναβάθμιση της Παιδείας και της Μουσικής Εκπαίδευσης. Για περισσότερες πληροφορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.