ΑΝΑΠΛΑΘΟΝΤΑΣ ΤΗΝ «ΟΠΕΡΑ» - ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΓΙΑ ΤΟΥ MAURICE RAVEL

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ

ΑΝΑΠΛΑΘΟΝΤΑΣ ΤΗΝ «ΟΠΕΡΑ»

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 10.00 - 12.00 (για παιδιά)

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΓΙΑ ΤΟΥ MAURICE RAVEL

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 12.30 - 2.00 (για εκπαιδευτικούς)

ΕΜΨΥΧΩΤΡΙΑ: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΟΨΑΛΙΔΟΥ, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό, Σχολή Επιστημών Αγωγής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Μουσικολόγος-μουσικοπαιδαγωγός

 

Απαραίτητη η on line εγγραφή

https://docs.google.com/forms/d/15vVgyuath0Y8EunyRcD1EKaze6zD8TrzG0A9dlRgP5c/viewform

ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΣΕΜΙΝAΡΙΩΝ

ΚδΒΜ2 ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ (Λαγουμιτζή 24, Καλλιθέα 17671, πίσω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

Τηλ.: 211.109.72.36 / 210.33.12.992, 4 / 6979342401 (ώρες επικοινωνίας: 9:00 π.μ. – 8:00 μ.μ.)

 

Το Παιδί και τα Μάγια αποτελεί διδακτική πρόταση  για μικρά και μεγάλα παιδιά με το διδακτικό  περιεχόμενο του κειμένου του, την ποικιλομορφία της μουσικής του, το χιούμορ και την απλότητα των διασκευασμένων μερών του. Πρόκειται για ένα από τα αριστουργήματα που αναφέρονται στην παιδική ηλικία. Η πληθώρα των μουσικών οργάνων της συμφωνικής ορχήστρας αλλά και όσων δεν ανήκουν στην κλασική της σύνθεση και χρησιμοποιούνται από τον Ravel στο συγκεκριμένο έργο, εισάγει τα μικρά παιδιά στη γνωριμία με τα μουσικά όργανα και τους μουσικούς στην τέχνη της ενορχήστρωσης. Η χρήση των φωνών σε μεγάλο εύρος της έκτασής τους δίνει τη δυνατότητα γνωριμίας και αναγνώρισης αυτών και των διαφορετικών χρήσεων και ηχοχρωμάτων τους. Τέλος, το θέμα το οποίο πραγματεύεται αποτελεί έναυσμα για σύνδεση με άλλα διδακτικά αντικείμενα όπως η θεατρική αγωγή, τα εικαστικά, τα μαθηματικά, η ιστορία, η γεωγραφία, η μελέτη περιβάλλοντος και η γλώσσα.

Ο Maurice Ravel στη «λυρική φαντασία» του Το Παιδί και τα Μάγια ασχολείται με εφευρετικότητα και χιούμορ με τα ζώα και τα άψυχα αντικείμενα που ζωντανεύουν σε αυτό το μαγικό παραμύθι, όπου πρωταγωνιστεί ένα άτακτο παιδί. Η μετάφραση ακολουθεί πιστά το λιμπρέτο και μπορεί κανείς να παρακολουθήσει αυτήν την «όπερα» με θέμα το παιδί, κρατώντας το βιβλίο, με τις εμπνευσμένες από το κείμενο ζωγραφιές μπροστά του, να του αποκαλύπτουν τον μαγικό κόσμο του παιδιού.

Οι βασικοί χαρακτήρες του έργου, εκτός από το παιδί, είναι: η μαμά, ο γάτος και η γάτα, η πολυθρόνα, το κάθισμα, ο καναπές, το πουφ, η ψάθινη καρέκλα, το ρολόι του τοίχου, η τσαγιέρα, το φλιτζάνι, η φωτιά, ο βοσκός και οι βοσκοί, η βοσκοπούλα και οι βοσκοπούλες, η πριγκίπισσα, ο γεράκος, οι αριθμοί, τα ζωάκια του κήπου, ο βάτραχος και τα βατραχάκια, το δένδρο και τα δένδρα, η λιβελλούλα, το αηδόνι, η νυχτερίδα, η κουκουβάγια και ο σκίουρος.

Καθώς οι απαιτήσεις του συγκεκριμένου έργου σε εκτελεστές, σκηνικά, κοστούμια είναι μεγάλες και η εκτέλεσή του στην αρχική του μορφή μόνο από επαγγελματίες συντελεστές πραγματοποιήσιμη, η αρχική ιδέα ήταν να ανεβεί ως θεατρική παράσταση από μικρά και μεγάλα παιδιά σύμφωνα με την ανέκδοτη, τότε, μετάφραση που παρουσιάζουμε τώρα εικονογραφημένη, με εμβόλιμα μουσικά μέρη, διασκευασμένα και μη, ενόργανης και φωνητικής μουσικής (στην ελληνική γλώσσα) καθώς και μουσική συνοδεία. Οι έως τώρα συνθήκες δεν το επέτρεψαν, για αυτό το λόγο περιοριστήκαμε στην παρουσίαση και διδασκαλία σε βαθμίδες της εκπαίδευσης.

 Οι πορείες διδασκαλίας που ακολουθήθηκαν τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ποικίλλουν και αφορούν σε αφήγηση, ενεργητική μουσική ακρόαση, τραγούδι, δραματοποίηση, εκτέλεση σε μουσικά όργανα της τάξης, ζωγραφική, με ανέκδοτο, έως τότε, το υλικό αυτής της έκδοσης που περιλαμβάνει και μουσικά μέρη διασκευασμένα και προσαρμοσμένα στην ελληνική γλώσσα.

Από την εμπειρία μας και την έως τώρα πορεία διδασκαλίας του έργου προκύπτει ότι Το Παιδί και τα Μάγια είναι ένα έργο κατάλληλο για μικρά και μεγάλα παιδιά με το διδακτικό  περιεχόμενο του κειμένου του, την ποικιλομορφία της μουσικής του, το χιούμορ και την απλότητα των διασκευασμένων μερών του. Πρόκειται για ένα από τα αριστουργήματα που αναφέρονται στην παιδική ηλικία. Οι διάφορες εκτελέσεις του έργου στο διαδίκτυο, ξεκινώντας από αυτές που προτείνονται στον ελληνικό εκδοτικό οίκο, οδηγούν σε μία πρώτη εκτίμηση αυτού.

Η νέα έκδοση, εκτός από την εικονογραφημένη μετάφραση, περιλαμβάνει δημιουργικές μουσικές δραστηριότητες για ενήλικες και για παιδιά. Παρουσιάζεται, εν συντομία, η υπόθεση του έργου, στοιχεία για τον συνθέτη, την συγγραφέα του λιμπρέτου και τις συνθήκες γέννησης και παρουσίασής του για πρώτη φορά στην όπερα του Monte-Carlo. Ακολουθεί η μουσική ανάλυση του έργου, συνοδευόμενη από τις προτεινόμενες δημιουργικές μουσικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν:

- Τα πρόσωπα και τις φωνές μιας όπερας, τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τα πρόσωπα της συγκεκριμένης «όπερας»
- Τα μουσικά όργανα του έργου
- Την μουσική ανάλυση κάθε σκηνής και τις δραστηριότητες που την συνοδεύουν
- Αποσπάσματα από την παρτιτούρα του έργου προσαρμοσμένα στην ελληνική γλώσσα
- Αποσπάσματα από την εικονογραφημένη ελληνική μετάφραση του έργου για να διευκολυνθεί η πορεία των δραστηριοτήτων
- Επίμετρο με συνεντεύξεις και γράμματα του συνθέτη και της συγγραφέως του έργου
- Προτεινόμενα μουσικά αποσπάσματα για την κάθε δραστηριότητα, διαθέσιμα στην ιστοσελίδα των εκδόσεων

Καλούμε λοιπόν κάθε παιδαγωγό να το συμπεριλάβει στη διδασκαλία του, κάθε μουσικό στην εκτέλεσή του, κάθε ηθοποιό στη σκηνή του και ευχαριστούμε την ΕΕΜΑΠΕ που το συμπεριέλαβε στον κύκλο των εργαστηρίων της.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκε στην Κομοτηνή. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (D.E.A) του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Sorbonne-Paris IV) στον τομέα της Ιστορίας της Μουσικής και Μουσικολογίας. Από το 2003 διδάσκει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στη Σχολή Επιστημών Αγωγής (ως μέλος Ε.Ε.Π) το αντικείμενο της «Μουσικής Παιδείας». Δίδαξε επίσης στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (ΠΕ16). Έλαβε μέρος σε σεμινάρια και συνέδρια (εισηγήσεις, εργαστήρια, posters, πρόεδρος και μέλος οργανωτικής επιτροπής) μουσικολογίας, μουσικής παιδαγωγικής και μουσικής Μπαρόκ, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ημερομηνία:
25 Απριλίου 2015
Χώρος Διεξαγωγής:
Λαγουμιτζή 24, Καλλιθέα
ΦΟΡΕΑΣ:
ΕΕΜΑΠΕ - ΚδΒΜ2 ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ

Γίνε κι εσύ συνεργαζόμενος φορέας της ΕΕΜΑΠΕΈγκριτοι ακαδημαϊκοί φορείς, διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί έχουν συνεργαστεί και συνεργάζονται μαζί μας με σκοπό την αναβάθμιση της Παιδείας και της Μουσικής Εκπαίδευσης. Για περισσότερες πληροφορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.