Eνσωματώνοντας τη Φιλοσοφία στη Μουσική. Αποκαλύπτοντας πραξιακές όψεις της διδασκαλίας.

Διεθνές Σεμινάριο Επαγγελματικής Ανάπτυξης

9  - 11 Μαρτίου 2017

Εργαστήριο Έρευνας στην Πρακτική και Εφαρμοσμένη Φιλοσοφία (Ε.Ε.Π.Ε.Φ)

Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΤΕΠΑΕΣ)

Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Στη διάρκεια του Σεμιναρίου και στο πλαίσιο της Συνεχούς Επαγγελματικής Ανάπτυξης (Continuing Professional Development, CPD), θα διερευνηθούν οι δυνατότητες αυτο-βελτίωσης του/της εκπαιδευτικού μέσω της ενσωμάτωσης φιλοσοφικών προοπτικών, ιδιαίτερα εκείνων που συγκροτούνται στη βάση των αρχών της Πραξιακής Φιλοσοφίας στη Μουσική Εκπαίδευση. Επιπλέον, θα αναζητηθούν εκείνα τα εργαλεία και οι μέθοδοι, που θα επιτρέψουν να διερευνηθεί η σύγκλιση ανάμεσα στη μουσική και τη φιλοσοφία αλλά και οι πιθανοί τρόποι ενσωμάτωσης της πραξιακής φιλοσοφικής σκέψης στην καλλιτεχνική εκπαίδευση, στοχεύοντας, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της επαγγελματικής κουλτούρας των εκπαιδευτικών. Πιο συγκεκριμένα, θα διερευνηθεί η μετάβαση από την εφαρμογή «πρακτικών» στην ενεργή «πράξη» μέσα στην τάξη ως μετάβαση πλήρης νοήματος, ποιοτική συνιστώσα της επαγγελματικής ανάπτυξης. Καθώς αυτή η μετάβαση έχει ως σημείο αναφοράς τη Φιλοσοφία - ως πρακτική φιλοσοφία και φιλοσοφία της μουσικής -  στόχος είναι να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο σκέψης, το οποίο θα πρέπει να διαμορφωθεί, προκειμένου να οργανωθούν μουσικές πράξεις που θα ενσωματώνουν τη φιλοσοφική δυναμική ενώ, συγχρόνως, θα αναδεικνύεται με ποιον τρόπο η δυναμική αυτή μπορεί να ενδυναμώσει τις ίδιες τις μουσικές πράξεις. Γίνεται έτσι αντιληπτή  αυτή η συνάντηση μεταξύ  φιλοσοφίας και μουσικής ως ικανό ερέθισμα για μία διαφορετική κατανόηση των στόχων και των μέσων της εκπαίδευσης και δη της καλλιτεχνικής,  αλλά και της ίδιας της έννοιας της επαγγελματικής ανάπτυξης προς αυτή την κατεύθυνση.

Βασικός στόχος των Σεμιναρίων που εγκαινιάζονται με την πρώτη αυτή δέσμη εργαστηρίων, αποτελεί η στήριξη του έργου του/της εκπαιδευτικού με διαλέξεις, πρακτικές ασκήσεις, συμβουλευτικές παρεμβάσεις,  διαδικτυακό εκπαιδευτικό υλικό, που θα αναπτύσσεται τόσο  κατά τη διάρκεια των CPD  όσο και μέσα από τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Κατ’αυτόν τον  τρόπο, διαμορφώνεται σταδιακά μία κοινότητα μάθησης και οργανώνεται  ένα πολυτροπικό-διαδραστικό εργαλείο  διαρκούς στήριξης και διαδικτυακής επιμόρφωσης – κατάρτισης σε θέματα που άπτονται της μουσικής εκπαίδευσης στο παραπάνω πλαίσιο.

Ποιοι /ες μπορούν να συμμετέχουν

Φοιτητές/τριες, Νηπιαγωγοί, Δάσκαλοι/ες και Καθηγητές/τριες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η συμμετοχή – εγγραφή στο Πρόγραμμα πραγματοποιείται με ηλεκτρονική εγγραφή

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeTxo_8_i24TneouWatn_0pqBh7upFC8_Rl76y9MD6bL-olDw/viewform

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Impulse Speeches

Cslovjecsek Markus  

Θεοδωροπούλου Κ. Έλενα

Σεμινάρια & Εργαστήρια (για φοιτήτριες/ές &/ή εκπαιδευτικούς)

Cslovjecsek Markus

Hilton Caroline

Αργυρίου Μαρία, Περακάκη Ελισσάβετ, Σιτώτης Γιώργος

Φιλοσοφικό Παρατηρητήριο

Θεοδωροπούλου Κ. Έλενα

 

Πρόγραμμα

 Πέμπτη 9.3.2017

Cslovjecsek Markus

 

Σεμιναριακό Εργαστήριο

Φοιτήτριες/τές

Hilton Caroline

 

Σεμιναριακό Εργαστήριο

Φοιτήτριες/τές

Παρασκευή 10.3.2017

Cslovjecsek Markus

 

Σεμιναριακό Εργαστήριο

Φοιτήτριες/τές

Hilton Caroline

 

Σεμιναριακό Εργαστήριο

Φοιτήτριες/τές

Αργυρίου Μαρία, Ελισσάβετ Περακάκη & Σιτώτης Γιώργος

 

Σεμιναριακό Εργαστήριο

Φοιτήτριες/τές

Σάββατο 11.3.2017                               ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

9.30

Εγγραφές

 

Νηπιαγωγοί, Εκπαιδευτικοί Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης

10.00  - 10.30

Εναρκτήρια Ομιλία & Καλωσόρισμα

Θεοδωροπούλου Έλενα

Αμφιθέατρο Ισογείου Κτίριο Κλεόβουλος

10.30 - 11.15

Κεντρική Ομιλία

Cslovjecsek Markus

 

11.15 - 11.30

Διάλειμμα για καφέ / Αλλαγή Αιθουσών

11.30 - 1.00

Εργαστήριο για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Αργυρίου Μαρία, Ελισσάβετ Περακάκη & Σιτώτης Γιώργος

Αμφιθέατρο Ισογείου Κτίριο Κλεόβουλος

 

Εργαστήριο για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Hilton Caroline

Αίθουσα Διδασκαλίας 1-2 Κτίριο 7ης Μαρτίου

 

Εργαστήριο για Νηπιαγωγούς

Cslovjecsek Markus

Αίθουσα Διδασκαλίας 3-4 κτίριο 7ης Μαρτίου

1.00 - 2.00

Προαιρετικό Γεύμα στη Φοιτητική Λέσχη

2.00 - 3.30

Εργαστήριο για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Hilton Caroline

Αμφιθέατρο Ισογείου Κτίριο Κλεόβουλος

 

Εργαστήριο για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Cslovjecsek Markus

Αίθουσα Διδασκαλίας 1-2 Κτίριο 7ης Μαρτίου

 

Εργαστήριο για την Προσχολική Εκπαίδευση

Αργυρίου Μαρία, Ελισσάβετ Περακάκη & Σιτώτης Γιώργος

Αίθουσα Διδασκαλίας 3-4 Κτίριο 7ης Μαρτίου

Φιλοσοφικό
Έ. Θεοδωροπούλου

Παρατηρητήριο

Κατά τη διάρκεια  Σεμιναρίων

& Εργαστηρίων

3.30 – 4.15

Συζήτηση με τους/τις εκπαιδευτικούς

Εισηγητές/τριες των Εργαστηρίων & Έ. Θεοδωροπούλου

Αμφιθέατρο Ισογείου Κτίριο Κλεόβουλος

 

Βιογραφικά Σημειώματα

Η Μαρία Αργυρίου είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΤΕΠΑΕΣ) της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα αφορούν στην έρευνα για τη φιλοσοφία της μουσικής εκπαίδευσης, τον πολιτισμό και την πολιτιστική πολιτική. Επιμελείται επιστημονικές εκδόσεις για τη Μουσική Παιδαγωγική και διατελεί μέλος ελληνικών και διεθνών οργανώσεων και δικτύων για τη Μουσική Εκπαίδευση. Από το 2005 είναι πρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (www.primarymusic.gr).

Ο Markus Cslovjecsek είναι Πρόεδρος του Τμήματος για τη Μουσική Εκπαίδευση και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το οποίο αποτελεί μέρος της Σχολής Εκπαίδευσης Καθηγητών στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών της Βορειοδυτικής Ελβετίας (University of Applied Sciences and Arts Northwestern, Switzerland). Είναι επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα της Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστήμιου Autonoma de Barcelona (Universitat Autonoma de Barcelona). Είναι συνεπιμελητής σειράς βιβλίων με τίτλο «Mousikae Paideia» για τον εκδοτικό οίκο Lang Publishers και διετέλεσε υπεύθυνος του προγράμματος «Mathe macht Musik for Klett» των εκδόσεων  Balmer. Είναι υπεύθυνος συντονιστής δικτύων και διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων για τη Μουσική Εκπαίδευση.

Η Caroline Hilton είναι Λέκτορας (με ειδίκευση στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση) στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Ηγεσίας του UCL Institute of Education, University College του Λονδίνου (Department of Learning and Leadership UCL Institute of Education, University College London). Η Caroline είναι υπεύθυνη για τον τομέα των μαθηματικών στον τομέα PGCE για τα Μαθηματικά καθώς και υπεύθυνη για την υποστήριξη του προγράμματος για την διδασκαλία των Μαθηματικών και την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών στο UCL Institute of Education. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα αφορούν και τη διδασκαλία των μαθηματικών για παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Διετέλεσε μέλος του συμβουλίου ειδικών επιστημόνων για το πρόγραμμα Comenius European (Erasmus+) project, European Music Portfolio-Maths: Sounding Ways into Mathematics (2013-2016).

Η Έλενα Θεοδωροπούλου είναι καθηγήτρια της Φιλοσοφίας της Παιδείας με έμφαση στην Πρακτική Φιλοσοφία (Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ.), Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου) και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Έρευνας στην Πρακτική και Εφαρμοσμένη Φιλοσοφία (Ε.Ε.Π.Ε.Φ) [http://www.pse.aegean.gr/labs/eerpreff/bio.aspx].

Η Ελισσάβετ Περακάκη υπηρετεί ως διευθύντρια και εκπαιδευτικός της Μουσικής σε Γυμνάσιο της ΔΔΕ Πειραιά. Είναι διδάκτορας του τμήματος Μουσικών Σπουδών Αθήνας (2009) στο τομέα της Μουσικής Παιδαγωγικής και απόφοιτος του ίδιου τμήματος (1997). Έχει διδάξει στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (Πρόγραμμα Μελίνα), σε Ωδεία και σε επιμορφώσεις εκπαιδευτικών μουσικής.  Συμμετέχει με επιστημονικές ανακοινώσεις και εργαστήρια σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και δημοσιεύει άρθρα σχετικά με τη μουσική εκπαίδευση σε επιστημονικά περιοδικά. Είναι συγγραφέας των βιβλίων που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Fagotto: «Σχεδιάζοντας το σχολικό μάθημα Μουσικής» (2008) και «Παίζοντας μουσική με τα Boomwhackers» (2009). Διατηρεί το ιστολόγιο perakaki.wordpress.com

Ο Γιώργος Σιτώτης είναι μόνιμος δάσκαλος μουσικής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στη Β’ Αθήνας. Είναι απόφοιτος του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Μοντέλα Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Εκπαιδευτικών Μονάδων» του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (2016) και του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2003). Διευθύνει μόνιμα παιδικές χορωδίες, διδάσκει ανώτερα θεωρητικά και συμμετέχει σε ηχογραφήσεις χορωδιακών συνόλων. Συνθέτει μουσική για παιδικά θεατρικά και για την τηλεόραση.

 

Ημερομηνία:
9 - 11 Μαρτίου, 2017
Χώρος Διεξαγωγής:
Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ρόδος
ΦΟΡΕΑΣ:
Εργαστήριο Έρευνας στην Πρακτική και Εφαρμοσμένη Φιλοσοφία (Ε.Ε.Π.Ε.Φ) - ΕΕΜΑΠΕ

Γίνε κι εσύ συνεργαζόμενος φορέας της ΕΕΜΑΠΕΈγκριτοι ακαδημαϊκοί φορείς, διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί έχουν συνεργαστεί και συνεργάζονται μαζί μας με σκοπό την αναβάθμιση της Παιδείας και της Μουσικής Εκπαίδευσης. Για περισσότερες πληροφορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.