Μουσική Παιδαγωγική: Επαγγελματική Ανάπτυξη και Δεξιότητες σε σύγχρονα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα

Μουσική Παιδαγωγική: Επαγγελματική Ανάπτυξη και Δεξιότητες σε σύγχρονα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα

 

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: Οκτώβριος 2022 – Αύγουστος 2023

ΩΡΕΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ: 795.00

 

 

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ: ΒΙΤΣΙΛΑΚΗ ΧΡΥΣΗ

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΕΥΘΥΝΗ: ΑΡΓΥΡΙΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΚΟΣΤΟΣ: 450,00 €

Δυνατότητα αποπληρωμής σε 4 δόσεις (μέσω της ΕΕΜΑΠΕ)

Εκπτώσεις έως 30% σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες , σε φοιτητές/τριες και ομαδικές εγγραφές καθώς και για εφάπαξ πληρωμή 
(ισχύει αφαιρετικά επί της αρχικής τιμής των 450 ευρώ: 315 ευρώ)

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΔΩ

 

 

Ομάδες που ενδιαφέρει

 • αποφοίτους/ες ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της ημεδαπής και της αλλοδαπής,
 • αποφοίτους/ες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με συναφή στο αντικείμενο εργασιακή εμπειρία σε ωδεία, καλλιτεχνικούς οργανισμούς, καλλιτεχνικά σχήματα, χορωδίες ομάδων με κοινοτικό ενδιαφέρον (σύνολα δήμων),
 • εκπαιδευτικούς ή παιδαγωγούς της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με ενδιαφέρον στη Διεύθυνση Συνόλων,
 • επαγγελματίες εκπαιδευτικούς  για την επικαιροποίηση των γνώσεων τους
 • παρέχοντας, αφενός, γνώσεις σε θεωρητικό επίπεδο, και, αφετέρου, επικεντρώνοντας στην πρακτική εφαρμογή παιδαγωγικών τεχνικών για το σχεδιασμό και τη διδακτική του μαθήματος σε εκπαιδευτικούς χώρους.
 • παρέχοντας, αφενός, γνώσεις σε θεωρητικό επίπεδο, και, αφετέρου, επικεντρώνοντας στην πρακτική εφαρμογή παιδαγωγικών τεχνικών για το σχεδιασμό και τη διδακτική του μαθήματος σε εκπαιδευτικούς χώρους.

 

Θέματα Προγράμματος Σπουδών και λοιπά Επιστημονικά θέματα

Δρ. Μαρία Αργυρίου

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Θέματα Οικονομικής και Διοικητικής Διαχείρισης

Ένωση Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής Π.Ε.

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Θέματα Πιστοποίησης

Γραμματεία Προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης

Τηλέφωνο: 22410 99424-5-6-7 (Δευτέρα-Παρασκευή, 10:00-18:00)

Email:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

ΔΙΔΑKΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Οι διδάσκοντες/ούσες αποτελούνται από μέλη ΔΕΠ ανώτατων ελληνικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, ειδικούς επιστήμονες και έμπειρα στελέχη  / εμπειρογνώμονες με εξειδίκευση στα γνωστικά αντικείμενα του προγράμματος και με ιδιαίτερη συγγραφική / καλλιτεχνική καταξίωση, οι οποίοι/ες κατέχουν βασικό ρόλο στη συγγραφή του υλικού του προγράμματος αναλαμβάνοντας την επιστημονική ευθύνη για το παρεχόμενο εκπαιδευτικό υλικό σε e-learning μορφή.

 • Μαρία Αργυρίου, Ε.ΔΙ.Π, Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
 • Δέσποινα Σκανδαλάκη, Αρχιμουσικός Φιλαρμονικής Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, Μουσικολόγος, Μουσικοπαιδαγωγός
 • Μαρία Φιλιάνου, Μουσικοπαιδαγωγός C. Orff, Υπ. Διδάκτωρ Ειδικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας Π.Τ.Δ.Ε. Ε.Κ.Π.Α., MSc Ειδικής Αγωγής Π.Τ.Δ.Ε. Ε.Κ.Π.Α.
 • Ελένη Τσούτσια Λουλάκη, Μουσικοπαιδαγωγός, Ιδρύτρια του Εργαστηρίου Πολιτισμού και του Ωδείου Ρυθμοί
 • Κανάρης Κεραμάρης, Συνθέτης / Μουσικολόγος. Καθηγητής θεωρητικών ευρωπαϊκής μουσικής στο Μουσικό Σχολείο Κατερίνης
 • Γιώργος Σιτώτης, 1ο Δημοτικό Σχολείο Μεταμόρφωσης Αττικής, Μαέστρος χορωδιών
 • Αλέξανδρος Χαρκιολάκης, Μουσικολόγος, Διευθυντής Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής
 • Νίκος Ζαφρανάς, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Α.Π.Θ.

Αντικείμενο & Σκοπός Προγράμματος

Η αναγκαιότητα του συγκεκριμένου Προγράμματος E-Learning Επιμόρφωσης στη Μουσική Παιδαγωγική εστιάζει στην αναγκαιότητα πιστοποίησης που αφορά στη Μουσική Παιδαγωγική και στα συναφή πεδία της μέσα από την απόκτηση σχετικού τίτλου ολοκλήρωσης κύκλου ενοτήτων για τη συγκεκριμένη ειδικότητα, αλλά και για κάθε παιδαγωγό – καλλιτέχνη με ειδικό ενδιαφέρον στη Μουσική Αγωγή, από Παιδαγωγικό Τμήμα Ανώτατης Εκπαίδευσης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι σε θέση να δώσει πάγια λύση στο χρόνιο πρόβλημα που υφίσταται, αναφορικά με την έλλειψη σχετικής επιμόρφωσης και κατάρτισης πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο, και η οποία προέρχεται από χώρους μη διαβαθμισμένων σπουδών όπως είναι τα ωδεία και οι μουσικές σχολές, καλύπτοντας το κενό σπουδών με παιδαγωγική καθαρά κατεύθυνση που δημιουργήθηκε, αφενός, από μη προσφερόμενα μαθήματα με εξειδικευμένο προσανατολισμό για την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών, αφετέρου, από την διαχρονική και συστηματική έλλειψη επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών για την επικαιροποίηση των γνώσεών τους στην επιστήμη της Μουσικής Παιδαγωγικής και της Πολιτιστικής Εκπαίδευσης σε σύγχρονα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα.

Ειδικά στο πλαίσιο της Δια Βίου Εκπαίδευσης των Εκπαιδευτικών, έρχεται για να επικαιροποιήσει τις γνώσεις τους με σύγχρονα δεδομένα και προτάσεις που θα προσδώσουν επιπρόσθετη αξία στις διδακτικές πρακτικές τους στο πλαίσιο της αυτοαξιολόγησης της εκπαιδευτικής μονάδας.

Αποτελεί επιπρόσθετο προσόν σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (Ν.4547, ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄ “ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ”, αρθ.24) για τη δημόσια αλλά και την ιδιωτική υποχρεωτική εκπαίδευση (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση) αλλά και την καλλιτεχνική (ωδεία, πολιτιστικούς οργανισμούς δήμων, καλλιτεχνικούς εκπαιδευτικούς φορείς) για κάθε παιδαγωγό που ασχολείται με την Πολιτιστική Εκπαίδευση και έμφαση στο αντικείμενο της Μουσικής Παιδείας.

 

 

 

Στόχοι προγράμματος

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο/η επιμορφούμενος/η θα είναι σε θέση να:

 1. Να κατανοούν και να χειρίζονται με επάρκεια ζητήματα που αφορούν στη Μουσική Παιδαγωγική.
 2. Να αντιμετωπίζουν κριτικά τη σχετική βιβλιογραφία και να μπορούν να επιλέγουν τα κατάλληλα εδάφια για ενίσχυση των θέσεων και επιχειρημάτων τους.
 3. Να χειρίζονται επαρκώς το γραπτό λόγο και να συνθέτουν εργασίες / διδασκαλίες / δραστηριότητες, που αφορούν σε ζητήματα σχετιζόμενα με το περιεχόμενο του προγράμματος.
 4. Να διαμορφώσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του θεσμικού πλαισίου της επαγγελματικής Μουσικής Εκπαίδευσης και κατάρτισης,
 5. Να πιστοποιήσουν την επαγγελματική κατάρτιση τους.
 6. Να αναπτύξουν e-δεξιότητες σχετικές με την εξ αποστάσεως διδασκαλία.
 7. Να αναμορφώσουν και να βελτιώσουν τις μεθοδολογικές προσεγγίσεις και πρακτικές τους, οι οποίες εφαρμόζονται στο πλαίσιο της επαγγελματικής μουσικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
 8. Να σχεδιάζουν βιωματικές δραστηριότητες, οι οποίες προωθούν την αναθεώρηση του τρόπου σκέψης και των εφαρμοζόμενων πρακτικών στην Επαγγελματική Μουσική Εκπαίδευση και Κατάρτιση.
 9. Να υλοποιούν σχέδια μαθημάτων και μικροδιδασκαλίες που θα αποβλέπουν στον αναστοχασμό και στην ανατροφοδότηση τους.

 

Διαδικασία επιμόρφωσης:  Online Εξ Αποστάσεως  & Βιωματικά Εργαστήρια (με προαιρετική συμμετοχή)

 

Μοριοδότηση προγράμματος

Η επιτυχής παρακολούθηση και ολοκλήρωση του προγράμματος εξασφαλίζει:

Δύο (2) μόρια σε υποψήφιους για διορισμό ως μόνιμοι εκπαιδευτικοί στη γενική εκπαίδευση, την ειδική αγωγή και το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό.

Δύο (2) μόρια σε υποψήφιους για διορισμό ως αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, με το σύστημα του ΑΣΕΠ, Κεφάλαιο Ε΄ του ν. 4589/2019 (ΦΕΚ 13, Α’, 29.01.2019)

Δέκα (10) μόρια για προσλήψεις εκπαιδευτικών των κατηγοριών TE και ΔΕ της Γενικής Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Ε.Α.Ε.) σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Υπουργική Απόφαση 48190/E1 (ΦΕΚ 1088, Β’, 2.04.2019).

Ένα (1) και έως δύο (2) μόρια στην επιλογή Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Προϊσταμένων των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης, Συμβούλων Εκπαίδευσης, και Διευθυντών Σχολικών Μονάδων και Εργαστηριακών Κέντρων και Προϊσταμένων των Τμημάτων Εκπαιδευτικών Θεμάτων σύμφωνα με τον Ν. 4823/2021 (ΦΕΚ 136, Α’, 3.08.2021).

 

Διδακτικές Ενότητες – Πρόγραμμα Σπουδών

 1. Αρχές της Πραξιακής Φιλοσοφίας για τη Μουσική Εκπαίδευση
 2. Πολιτική και Πολιτικές της Μουσικής Εκπαίδευσης
 3. Ζητήματα Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας και Νευροψυχολογίας στη Μουσική Εκπαίδευση
 4. Το μουσικό αναλυτικό πρόγραμμα σε Παιδαγωγικά Συστήματα για μικρές ηλικίες
 5. Η θεωρία της Μουσικής Μάθησης του Ε.Gordon και η πρακτική εφαρμογή της
 6. Διδακτική της Μουσικής: Σχεδιασμός και ανάπτυξη διδασκαλιών
 7. Μουσική στην Ειδική Παιδαγωγική
 8. Μουσική Λαογραφία: Έξυπνες προτάσεις για μικρούς και "μεγάλους" μαθητές
 9. Το παιδικό τραγούδι στην τάξη ως βασικός άξονας αισθητικής καλλιέργειας των μαθητών
 10. Τεχνικές ενδυνάμωσης και Προετοιμασία Διεύθυνσης Παιδικών και Εφηβικών Φωνητικών Συνόλων σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα
 11. Μουσικός εξοπλισμός και ψηφιακά εργαλεία παραγωγής μουσικής μέσα στην τάξη. Η ηχογράφηση της φωνής ως δημιουργικό παιχνίδι
 12. Αξιοποίηση τεχνολογικών εφαρμογών και πολυμέσων στην Εξ Αποστάσεως Μουσική Εκπαίδευση
 13. Θέματα Ιστορίας και Επιλεγμένου Ρεπερτορίου της Μουσικής
 14. Μεθοδολογία και Τεχνικές Μουσικοπαιδαγωγικής Έρευνας
 15. Αξιολόγηση στη Μουσική Εκπαίδευση και προετοιμασία Portfolio Εκπαιδευτικού

 

Μέθοδοι επιμόρφωσης

Η μαθησιακή διαδικασία ελέγχεται αποκλειστικά από τον εκπαιδευόμενο ο οποίος θα μπορεί να επιλέξει τόσο την ώρα πρόσβασης όσο και τον συνολικό χρόνο που διαθέτει κάθε φορά στην μαθησιακή διαδικασία. Πρόκειται δηλαδή για μία ιδιαίτερη ευέλικτη μεθοδολογία που προσαρμόζεται στις ανάγκες του εκπαιδευόμενου.  Ο/Η εκπαιδευόμενος/-η, αφού ολοκληρώσει τη μελέτη της εκάστοτε διδακτικής ενότητας, καλείται να υποβάλει ηλεκτρονικά το αντίστοιχο τεστ. Τα τεστ περιλαμβάνουν ερωτήσεις αντιστοίχισης ορθών απαντήσεων, πολλαπλής επιλογής, αληθούς/ψευδούς δήλωσης, ή upload, όπου ο εκπαιδευόμενος θα πρέπει να διατυπώσει και να επισυνάψει την απάντησή του. Οι συμμετέχοντες/-ούσες μπορούν προαιρετικά να συμμετέχουν σε προγραμματισμένα επιμορφωτικά εργαστήρια τα οποία προσφέρονται από τους/τις διδάσκοντες/-ούσες.

Εκπαιδευτικό Υλικό: Το υλικό συνοδεύεται από τον σχετικό «Οδηγό Μελέτης» και περιλαμβάνει το χρονοδιάγραμμα μελέτης και κατάθεσης γραπτών προόδων – εργασιών καθώς και τη διδακτέα ύλη.

Το εκπαιδευτικό υλικό προσφέρεται σε ψηφιακή μορφή και θα βρίσκεται αναρτημένο σε ειδική ιστοσελίδα στην οποία οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν αποκλειστική πρόσβαση με χρήση κωδικών. Η αξιοποίησή του είναι άμεση καθώς η μορφή στην οποία προσφέρεται είναι άμεσα εκτυπωμένη από τον/την συμμετέχοντα/ούσα.

Το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού υλικού δίνει έμφαση στην πρακτική εφαρμογή και προσφέρει στους/στις εκπαιδευόμενους/ες όχι μόνο γνώση της μεθοδολογίας αλλά και χρηστικά εργαλεία. Για το σκοπό αυτό έχει δημιουργηθεί ευέλικτο διδακτικό υλικό, που είναι προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με διαδικτυακή πρόσβαση σε μόνιμα αναρτημένο ψηφιακό υλικό.

Μέθοδοι αξιολόγησης: Σε κάθε διδακτική ενότητα ο/η εκπαιδευόμενος/η θα πρέπει να συμμετέχει και να υποβάλλει ηλεκτρονικά το αντίστοιχο τεστ αξιολόγησης, τηρώντας το χρονοδιάγραμμα που έχει δοθεί από τον/την διδάσκοντα/ούσα. Η επιτυχής ολοκλήρωση των διδακτικών ενοτήτων και η κατάθεση Τελικής Αξιολογικής Εργασίας (62 ώρες επιμόρφωσης) οδηγεί στη χορήγηση Πιστοποιητικού Επιμόρφωσης με τίτλο: «Ειδική αγωγή και Καλλιτεχνικές Εφαρμογές στην Εκπαίδευση» και συνοδεύεται από πλήρες συμπλήρωμα των διδασκόμενων ενοτήτων.

 

Βιογραφικά Διδασκόντων/-ουσών:

Post Doc, Μαρία Αργυρίου, Ε.ΔΙ.Π, Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ

Υπηρετεί ως Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό στο Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, του Πανεπιστημίου Αιγαίου με αντικείμενο: «Μουσική Παιδαγωγική: Εφαρμοσμένη Διδακτική στο Νηπιαγωγείο». Έχει ολοκληρώσει το 2020 την μεταδιδακτορική της έρευνα για τις Φιλοσοφικές Πρακτικές της Μουσικής Εκπαίδευσης σε Πολύτροπα e-Περιβάλλοντα με επιβλέπουσα την Έλενα Θεοδωροπούλου από το ίδιο ανώτατο ίδρυμα και είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου με επιβλέπουσα την Λένια Σέργη. Κατέχει δύο μεταπτυχιακά διπλώματα: «Σπουδές στην Εκπαίδευση» με κατεύθυνση τη Διοίκηση Σχολικών Μονάδων (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο) και «Μοντέλα Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Εκπαιδευτικών Μονάδων» (Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, Πανεπιστήμιο Αιγαίου) με κατεύθυνση την Εκπαιδευτική Ηγεσία και την Αξιολόγηση των σχολικών μονάδων. Αναπτύσσει από το 2004 μεγάλη δραστηριότητα στους τομείς της Δια Βίου Μάθησης και της Εκπαίδευσης Εκπαιδευτικών συμμετέχοντας σε ευρωπαϊκά, εθνικά και αυτοχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Στη συγγραφική της ιδιότητα περιλαμβάνονται και τα σχολικά εγχειρίδια Μουσικής της Α΄ και Β΄ Τάξης για το Δημοτικό Σχολείο (2010). Έχει την επιστημονική ευθύνη και επιμέλεια της μουσικοπαιδαγωγικής περιοδικής έκδοσης «Μουσική σε Πρώτη Βαθμίδα» του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου και είναι συν-επιμελήτρια του open access ακαδημαϊκού περιοδικού Hellenic Journal of Music, Education and Culture της Ένωσης Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (www.primarymusic.gr).

 

M.Ed, Δέσποινα Σκανδαλάκη, Αρχιμουσικός Φιλαρμονικής Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, Μουσικολόγος, Μουσικοπαιδαγωγός. ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ

Διατελεί αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Δήμου Ηρακλείου Κρήτης. Έχει πραγματοποιήσει εκτενείς σπουδές κι επιστημονική έρευνα στη Μουσική Αγωγή και είναι αριστούχος απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος του Τμήματος Μουσικής Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας και του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Integrated Master). Κατέχει πιστοποιήσεις από το “The Gordon Institute for Music Learning” – Temple University - Philadelphia, PA, για την εφαρμογή της μουσικοπαιδαγωγικής θεωρίας του Gorgon (GMLΤ) σε βρέφη και παιδιά προσχολικής ηλικίας (2019), και από τα ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ του Πανεπιστημίου Αιγαίου για Επιμορφωτικό Πρόγραμμα «Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης» (2022). Είναι κάτοχος πτυχίου “Φυγής”, πτυχίου “Ενοργάνωσης Πνευστών Οργάνων”, διπλώματος Τρομπέτας,  diploma Music Performance Trumpet of ABRSM. Στη συγγραφική της δραστηριότητα  περιλαμβάνεται ο “Οδηγός για τον Εκπαιδευτικό” των Μουσικών Γυμνασίων για το γνωστικό αντικείμενο “ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ” (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του ΥΠ.Ε.Π.Θ 2014-2015) και αρθρογραφία σε επιστημονικά περιοδικά για τη μουσική εκπαίδευση και την έρευνα για τα μικρά παιδιά. Δραστηριοποιείται ως καθηγήτρια τρομπέτας και ανώτερων θεωρητικών.

MSc, Μαρία Φιλιάνου, Μουσικοπαιδαγωγός C. Orff, Υπ. Διδάκτωρ Ειδικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας Π.Τ.Δ.Ε. Ε.Κ.Π.Α., MSc Ειδικής Αγωγής Π.Τ.Δ.Ε. Ε.Κ.Π.Α., ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ

Έχει διδάξει στην πρωτοβάθμια ειδική εκπαίδευση για μαθητές με τύφλωση, διαταραχή αυτιστικού φάσματος, νοητική αναπηρία και κώφωση. Πτυχιούχος κλασικής κιθάρας και απόφοιτος του Διετούς Επαγγελματικού Κύκλου Σπουδών Μουσικοκινητικής Αγωγής Orff. Πτυχιούχος του τμήματος Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής – Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές   στην Ειδική Αγωγή στο Π.Τ.Δ.Ε. του Ε.Κ.Π.Α. και υποψήφια διδάκτορας Ειδικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Π.Τ.Δ.Ε. στο Ε.Κ.Π.Α.  Διετέλεσε πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Μουσικοκινητικής Αγωγής Orff και έχει συμμετάσχει σε συνέδρια της Ε.Ε.Μ.Α.Π.Ε. και της Ε.Ε.Μ.Ε. ως εισηγήτρια. Διδάσκει στο Τριετές Πρόγραμμα Μουσικοκινητικής Αγωγής Orff της Σχολής Μωραΐτη στην Αθήνα και σε Προγράμματα Δια Βίου Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. 

 

Ελένη Τσούτσια Λουλάκη, Μουσικοπαιδαγωγός, Ιδρύτρια του Εργαστηρίου Πολιτισμού και του Ωδείου Ρυθμοί, ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ

Σπούδασε πιάνο, ανώτερα θεωρητικά και φλάουτο με ράμφος και μετεκπαιδεύτηκε στη «Διεύθυνση Χορωδίας και στο Μουσικοπαιδαγωγικό Σύστημα Kodály» στο Ωδείο Kodaly. Έχει λάβει πιστοποίηση επιμόρφωσης στη Μουσικοκινητική Αγωγή Ορφ (Σχολή Μωραΐτη). Είναι κάτοχος πιστοποιημένης επιμόρφωσης στα προγράμματα: «Μουσική Αγωγή στην Προσχολική Ηλικία» και «Παιδαγωγική του πιάνου» (ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Ιονίου Πανεπιστημίου) αλλά και «Ειδική Καλλιτεχνική Αγωγή σε Εκπαιδευτικές Δομές & Χώρους Πολιτιστικής Αναφοράς» (ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Πανεπιστημίου Αιγαίου). Ολοκλήρωσε τους κύκλους  «Παραμυθέομαι» της Σάσας Βούλγαρη.  Έχει διατελέσει αρχισυντάκτρια των περιοδικών «Εκκύκλημα» και «Ρυθμοί» (ΕΣΜΑ) ενώ ανήκει στην Συντακτική Επιτροπή της περιοδικής ηλεκτρονικής επιστημονικής έκδοσης «Μουσική σε Πρώτη Βαθμίδα» του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου από το 2021. Ανήκει στη συγγραφική ομάδα του Διδακτικού Πακέτου των σχολικών εγχειριδίων για την Α και Β Δημοτικού (ΟΕΔΒ). Το βιβλίο της «Παίζω μουσική… οι Παιχνιδιάτορες της Φλογέρας», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νικολαΐδη, ενώ το βιβλίο της για το Μουσείο Λαϊκών Οργάνων  «Παιχνιδιάτορες και Λαλητάδες», από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη. Επίσης στις εκδόσεις Νικολαΐδη έχει εκδοθεί μουσικοπαιδαγωγικό υλικό με τον τίτλο «Οι καρτέλες της αξιών και μέτρων». Είναι υπεύθυνη για την έρευνα, επιλογή και επιμέλεια του λαογραφικού υλικού της θεατρικής Ομάδας «Μικρός Νότος». Το 2017 ίδρυσε το Ωδείο «#Ρυθμοί», με στόχο να δημιουργήσει μια ζωντανή μουσική κοινότητα, ένα δημιουργικό χώρο τέχνης, ένα πολύπλευρο εργαστήρι πολιτισμού (Πληροφορίες για το έργο της είναι διαθέσιμες στον ιστοχώρο https://odeiorythmoi.gr/)

MRes, Κανάρης Κεραμάρης, Συνθέτης / Μουσικολόγος. Καθηγητής θεωρητικών ευρωπαϊκής μουσικής στο Μουσικό Σχολείο Κατερίνης, ΔΙΔΑΣΚΩΝ

Τα τελευταία είκοσι χρόνια δίδαξε μουσική στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στα πλαίσια της οποίας συνέθεσε παιδικά τραγούδια και παιδικές όπερες ενώ παράλληλα δημιούργησε νέες σχολικές χορωδίες σε κάθε σχολική μονάδα που υπηρετούσε. Είναι απόφοιτος του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (πτυχία ανώτερων θεωρητικών, δίπλωμα πιάνου) και του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ (πτυχίο κατεύθυνσης Μουσικολογίας/Μουσικής παιδαγωγικής και πτυχίο κατεύθυνσης Σύνθεσης). Είναι κάτοχος ερευνητικού μεταπτυχιακού διπλώματος από το Kingston University (London) με θέμα μουσική σύνθεση που ακολουθεί abstract video.  Στα πλαίσια της σύνθεσης μουσικής για παιδικές εκδόσεις, θέατρο και κινηματογράφο, ασχολείται συστηματικά με τη μουσική τεχνολογία ολοκληρώνοντας ο ίδιος τις μουσικές παραγωγές των συνθέσεών του. Έχει συνεργαστεί με δεκάδες σκηνοθέτες, συγγραφείς και στιχουργούς ενώ τα έργα του έχουν εκτελεστεί σε διάφορες χώρες του εξωτερικού. Ζει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Προσωπική ιστοσελίδα  www.kanariskeramaris.com. Προσωπικό Κανάλι του στο youtube: https://www.youtube.com/user/kmusicful. Ενδεικτικές μουσικές παραγωγές: https://www.youtube.com/watch?v=IEuRz8hHaCI, https://www.youtube.com/watch?v=Gp6yyik18PQ, https://www.youtube.com/watch?v=WNANmYjrqDg&t=9s

M.Ed, M.Mus, Γιώργος Σιτώτης, 1ο Δημοτικό Σχολείο Μεταμόρφωσης Αττικής, Μαέστρος χορωδιών, ΔΙΔΑΣΚΩΝ

Υπηρετεί ως δάσκαλος μουσικής στη Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση για πάνω από 15 έτη. Παράλληλα, διδάσκει και διευθύνει παιδικές χορωδίες, χορωδίες ενηλίκων, ενώ το 2017 και το 2019 διακρίθηκε στο διαγωνιστικό μέρος του Masterclass Διεύθυνσης Ορχήστρας της Συμφωνικής Ορχήστρας Αθήνας κατακτώντας την 8η και 9η θέση αντίστοιχα. Το 2018 και το 2019 η χορωδία του 3ου Δημοτικού Σχολείου Μεταμόρφωσης Αττικής την οποία διεύθυνε κέρδισε 1ο βραβείο εκτός συναγωνισμού – Χρυσό μετάλλιο και Ασημένιο μετάλλιο αντίστοιχα, συγκεντρώνοντας θριαμβευτικές κριτικές από κριτές και κοινό. Συνεργάζεται ως μόνιμος Διευθυντής Χορωδίας με τους Τροβαδούρους Κηφισιάς και με το Ιδιωτικό Εκπαιδευτήριο Ελληνοαγγλική Αγωγή, ενώ στο παρελθόν έχει διευθύνει τις χορωδίες των εξής ιδρυμάτων: Δημοτικό Ωδείο Καλλιθέας, Δημοτικό Ωδείο Ζωγράφου, Δήμος Βριλησσίων. Έχει διευθύνει στο Μέγαρο Μουσικής Αθήνας, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αίθουσα Συναυλιών Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, Εστία Νέας Σμύρνης, Πολεμικό Μουσείο, Βουλευτικό Ναυπλίου, Δημαρχείο Κηφισιάς, Πολύκεντρο Ηρακλείου Αττικής, Συνεδριακό Κέντρο Μεταμόρφωσης και στο Διεθνές Φεστιβάλ Πρέβεζας. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα διεύθυνσης με τους εξής μαέστρους: Dr. Therees Hibbard, Δημήτρης Μπουζάνης, Ambroz Copi, Theodora Pavlovitch, Μιχάλης Οικονόμου, Αθανασία Κυριακίδου, Ματθαίος Λεγάκης, Ragnar Rasmussen, Ursa Lah, Αντώνης Κοντογεωργίου, Μίλτος Λογιάδης, Zoltan Pad, Katalin Kiss, Ειρήνη Πατσέα και Μαρία Μελιγκοπούλου. Μπορείτε να παρακολουθήσετε μέρη συναυλιών του στο κανάλι του στο https://www.youtube.com/channel/UC7BFfyYEv1dZOTj1_imjNqA

Αλέξανδρος Χαρκιολάκης, Μουσικολόγος, Διευθυντής Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής, ΔΙΔΑΣΚΩΝ

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ απ’ όπου αποφοίτησε με BMus (Hons) στη μουσικολογία και MMus (Res.) στη  μουσικολογία και διεύθυνση ορχήστρας. Επίσης, κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα M.Sc. στη Φιλοσοφία και Διοίκηση από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής από το 2005 έως το 2012, ενώ το 2013 ανέλαβε τον διττό ρόλο του διευθυντή της μουσικής βιβλιοθήκης «Erol Űçer» και του λέκτορα ιστορικής μουσικολογίας του ερευνητικού κέντρου για τη μουσική ΜΙΑΜ (Centre for Advanced Studies in Music) του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης (Istanbul  Technical University). Τον Μάιο του 2017 επέστρεψε στην Ελλάδα για να αναλάβει την γενική διεύθυνση του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, που εδρεύει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών καθώς και μέλος του Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου Τουρισμού, Πολιτισμού και Δημιουργικών Βιομηχανιών του ΕΣΕΤΕΚ (Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας). Έχει συν-συγγράψει με την Αύρα Ξεπαπαδάκου το  βιβλίο “Interspersed with musical entertainment”: Music in Greek Salons of the 19th Century που έχει εκδοθεί από το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής, ενώ έχει επιμεληθεί τις παρακάτω εκδόσεις βιβλίων: Μανώλης Καλομοίρης - 50 χρόνια μετά (με τον Νίκο Μαλιάρα, 2013) εκδόσεις Fagotto Books, Η αυτοβιογραφία και το αρχείο του  Αλέκου Ξένου (2013) για τις εκδόσεις του Μουσείου Μπενάκη και Πηγές Μουσικής Πληροφόρησης και Πληροφοριακή Παιδεία (με τον Χάρη Λαβράνο, 2015) για τις εκδόσεις Fagotto Books.

Νίκος Ζαφρανάς, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Α.Π.Θ., ΔΙΔΑΣΚΩΝ

Έλαβε τους τίτλους σπουδών ΒΑ και ΜΑ στην Πιανιστική Εκτέλεση (Πανεπιστήμιο Μουσικής, Graz, Αυστρία), διδακτορικό στη Μουσική Εκπαίδευση (Πανεπιστήμιο Brunel, Λονδίνο) ενώ παράλληλα είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας εκπ. στην Ψυχοθεραπεία Gestalt (Gestalt Foundation Θεσσαλονίκης). Συγγραφέας άρθρων σε ποικίλα θέματα μουσικής εκπαίδευσης καθώς και των βιβλίων “Effects of music instruction on cognitive abilities of young children” (Lambert Academic Publishing, 2010), «Εγκέφαλος, Φυσιολογία και Μουσική» και «Επικοινωνία στη Μουσική - Θεραπεία - Παιδεία: Προσέγγιση CO.M.P.A.S.S.», (Κάλλιπος, 2015). Ως καλλιτέχνης, έχει διακριθεί σε Ελλάδα και εξωτερικό. Οι εμφανίσεις του περιλαμβάνουν ρεσιτάλ, συναυλίες μουσικής δωματίου και συνοδείες σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, Ν. Αφρική και Βόρεια Αμερική. Ηχογραφήσεις του μεταδίδονται σε ραδιόφωνο, τηλεόραση, και υπάρχουν σε CD, στο youtube κ. α. Είναι ιδρυτικό μέλος του συνόλου “Piandaemonium” και του “Transcription Ensemble”. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ψυχοθεραπεία Gestalt, τη γνωστική ανάπτυξη και τη μουσική εκπαίδευση καθώς και την προσχολική μουσική εκπαίδευση. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Μουσικής Παιδαγωγικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

 Εκπτώσεις & Διευκολύνσεις Πληρωμών:

Δίδακτρα: 450 € (σε 4 δόσεις)

Εκπτώσεις & Διευκολύνσεις Πληρωμών

 • Δίδακτρα σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής: 400€
 • Εκπτώσεις έως 30% σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες , σε φοιτητές/τριες και ομαδικές εγγραφές καθώς και για εφάπαξ πληρωμή 
  (ισχύει αφαιρετικά επί της αρχικής τιμής των 450 ευρώ: 315 ευρώ)

Χώρος Διεξαγωγής:
Online
ΦΟΡΕΑΣ:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΕΕΜΑΠΕ

Γίνε κι εσύ συνεργαζόμενος φορέας της ΕΕΜΑΠΕΈγκριτοι ακαδημαϊκοί φορείς, διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί έχουν συνεργαστεί και συνεργάζονται μαζί μας με σκοπό την αναβάθμιση της Παιδείας και της Μουσικής Εκπαίδευσης. Για περισσότερες πληροφορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.