Εκπαιδευτικά Προγράμματα ΕΕΜΑΠΕ 2015 - Παιδικά Εργαστήρια


 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η Ένωση Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής (ΕΕΜΑΠΕ) ακολουθώντας τις σύγχρονες εξελίξεις στην εκπαίδευση και ακούγοντας τον προβληματισμό και τις ανάγκες των εκπαιδευτικών, διοργανώνει από τη φετινή χρονιά βιωματικά σεμινάρια. Δεδομένου ότι για την αποτελεσματική εκπαίδευση των παιδιών απαιτείται η αγαστή συνεργασία γονέων – εκπαιδευτικών - σχολείου απευθύνει τα σεμινάρια αυτά σε όλους όσους ενδιαφέρονται για τη Μουσικοθεραπεία, την Ψυχολογία, τη δύναμη του Παραμυθιού, τη μουσική εκπαίδευση, την Τέχνη και την εκπαίδευση γενικότερα. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων μερών για την ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών όλων των ηλικιών και την διερεύνηση νέων δρόμων προσέγγισης εννοιών και αισθημάτων.

Με τη συμβολή σημαντικών εμψυχωτών, με εμπειρία και συνεχή παρουσία στο τομέα τους, ευελπιστούμε στη διεύρυνση των οριζόντων των συμμετεχόντων (μικρών και μεγάλων) και στην ανάδειξη των δυνατοτήτων τους.

Αρωγός στην προσπάθειά μας αυτή είναι το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ, το οποίο στηρίζει τις ιδέες της Ένωσης και την ενισχύει στην υλοποίησή τους.

Τα βιωματικά σεμινάρια απευθύνονται σε όλους: εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων, γονείς, βρέφη, παιδιά.

Για την ΕΕΜΑΠΕ
Ελισσάβετ Περακάκη
Θάλεια Καλλιαντά

Online αίτηση συμμετοχής

Αίτηση συμμετοχής σε μορφή word

ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ:

ΚδΒΜ2 ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ (Λαγουμιτζή 24, Καλλιθέα 17671, πίσω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, τηλ.: 210 3312 992 /210 3312 993)

ΝΕΟ! Τα σεμινάρια μπορούν να παρακολουθηθούν και εξ' αποστάσεως μέσα από την πλατφόρμα e-learning του ΚδΒΜ2 ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ:

Τηλ.: 210 3312 992 /210 3312 993 (ώρες επικοινωνίας: 10:00π.μ. – 3:00μ.μ.) e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , http://www.primarymusic.gr , facebook: Ένωση Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης http://oead.edu.gr ΚδΒΜ2 ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ (Λαγουμιτζή 24, Καλλιθέα 17671, πίσω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο)

ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ:

ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΕΕΜΑΠΕ)
Τράπεζα: ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Αριθμός Λογαριασμού: Απλός: 6053-040031-004, IBAN: GR1701710530006053040031004
Αιτιολογία Κατάθεσης:
ΕΠ.ΣΕ_ΕΠΩΝΥΜΟ/ΟΝΟΜΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑ_ΕΠΙΘΕΤΟ ΕΜΨΥΧΩΤΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΩΡΑ: 17:30 – 19:30

Δημιουργικό Παιχνίδι για βρέφη 1 – 3 ετών με γονείς

Εμψυχώτρια: Αγγελική Λεπατατζή, Ψυχολόγος, Παιγνιοθεραπεύτρια

Α΄ ΤΜΗΜΑ(1 -2 ετών): 17:30 – 18:30
Β΄ ΤΜΗΜΑ (2 – 3 ετών): 18:30 – 19:30

Δημιουργικό Παιχνίδι- Αντίγραφο.JPG

Μια βιωματική συνάντηση γονιών και των παιδιών τους, που παίζουν μαζί, εξερευνούν τη σχέση τους και βοηθούν το παιδί μέσα από το παιχνίδι να ανακαλύψει τον εαυτό του και τον κόσμο. Το εργαστήριο βασίζεται στο παιχνίδι με το σώμα και στο προβολικό παιχνίδι (όταν το παιδί προβάλει πράγματα μέσα από την καθημερινότητά του) βάσει των αναπτυξιακών σταδίων του παιχνιδιού του παιδιού. Μέσα από το παιχνίδι, θα προσπαθήσουμε οι γονείς να κατανοήσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των παιδιών και τον τρόπο που αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα και τον κόσμο γύρω τους. Ελάτε, να βάλετε και ‘σεις την δικιά σας πινελιά ώστε να βιώσετε τη χαρά και τη δημιουργία που θα αναδυθούν από την επεξεργασία της τόσο σημαντικής σχέσης γονέα-παιδιού.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Αγγελική Λεπατατζή έχει σπουδάσει ψυχολογία και παιγνιοθεραπεία στην Ελλάδα, στο Βέλγιο και στην Αγγλία. Είναι παιγνιοθεραπεύτρια στο Κέντρο Παιδοψυχικής Υγιεινής (ΠΕΔΥ) και επιστημονικός συνεργάτης στο Θεραπευτικό και Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο ΑΝΤΙΣΤΙΞΗ. Υπήρξε διευθύντρια εκπαίδευσης παιγνιοθεραπείας στην ΕΔΠΕ (Ένωση Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδος). Είναι μέλος επιστημονικών εταιριών και οργανισμών που ασχολούνται με την ψυχική υγεία και παιγνιοθεραπεία. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια και έχει αρθρογραφήσει σε ιστοσελίδες και σε επιστημονικά περιοδικά. Έχει συνεργαστεί με το Θέατρο Νέων στη δόμηση των εργαστηρίων Δημιουργικού Παιχνιδιού για βρέφη με γονείς. Ασχολείται με τη θεραπεία παιδιών, πραγματοποιεί σεμινάρια γονέων για θέματα διαχείρισης μεγαλώματος των παιδιών τους και κάνει σεμινάρια σε προπτυχιακούς, πτυχιακούς και μεταπτυχιακούς εκπαιδευόμενους και σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Κόστος Συμμετοχής: Παιδιά – Γονείς: 12 ευρώ, 2 παιδιά & γονείς: 16 €

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΜΑΡΤΙΟΥ

Εμψυχώτρια: Ειρήνη Τζούμα, Νηπιαγωγός - Μουσικοπαιδαγωγός με ειδίκευση στη βρεφική έως πρώτη σχολική ηλικία στο σύστημα Κίντερ Μιούζικ Η.Π.Α.- Διπλωματούχος πιάνου Εθνικού Ωδείου

Α.«Ο Θησαυρός των Μάγια και το χαμένο δαχτυλίδι»
Ένα διαδραστικό παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού
Για παιδιά 5 – 7 ετών: , Ώρα: 17:00 – 18:15

Ημέρα Ρατσισμού, μέσα από ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού για παιδιά 5-7 ετών.

Κατασκευές – Τραγούδια – Μουσικοκινητικά Παιχνίδια. Το εργαστήριο βασίζεται στο πρότυπο πρόγραμμα Μουσικής Προπαιδείας «Σίντο, περιπέτεια στη Μουσικοχώρα» της Ειρ. Τζούμα.

Η μουσική προπαιδεία σκοπό έχει να καλλιεργήσει το μουσικό αισθητήριο, τον έμφυτο ρυθμό, (που όλα τα παιδιά έχουν σ’ αυτή την ηλικία) και την αγάπη για τη μουσική. Παράλληλα, μέσα από το τραγούδι, το παιχνίδι με τα μουσικά όργανα, την ακρόαση, την κίνηση, τις χειροτεχνίες και τις εκπλήξεις, θα βοηθήσει τα παιδιά να κοινωνικοποιηθούν.

 Β. «Ταξιδεύουμε με τον Σίντο στις 5 ηπείρους»
Για παιδιά 2 – 4 ετών με τους γονείς τους: , Ώρα: 18:30 – 19:15

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρατσισμού παιδιά 2 – 4 ετών μαζί με τους γονείς τους παίζουμε, τραγουδάμε, κατασκευάζουμε.

Ένα εργαστήρι εμπνευσμένο από το πρότυπο πρόγραμμα Μουσικής Προπαιδείας «Σίντο το πάντα» της Ειρήνης Τζούμα σε παραγωγή Κλασικού Ωδείου.
Η μουσική προπαιδεία σκοπό έχει να καλλιεργήσει το μουσικό αισθητήριο, τον έμφυτο ρυθμό, (που όλα τα παιδιά έχουν σ’ αυτή την ηλικία) και την αγάπη για τη μουσική. Παράλληλα, μέσα από το τραγούδι, το παιχνίδι με τα μουσικά όργανα, την ακρόαση, την κίνηση, τις χειροτεχνίες και τις εκπλήξεις, θα βοηθήσει τα παιδιά να κοινωνικοποιηθούν.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Αριστούχος πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Αθηνών «Τμήμα Αγωγής και Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία» και διπλωματούχος απόφοιτος της Σχολής Πιάνου του Εθνικού Ωδείου Αθηνών ( Άριστα Παμψηφεί, 2001). Είχε τον πρωταρχικό ρόλο στην ιδέα, δημιουργία και προώθηση πρότυπου παιδαγωγικού υλικού για το νηπιαγωγείο με τίτλο: «ο Ανεμελούλης ταξιδεύει», το οποίο σε μορφή c.d.rom και τίτλο: «Ταξίδι και πάω πάω» έλαβε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό του Υπουργείου Παιδείας (1997). Εργάζεται από το 1999 ως Νηπιαγωγός στη Σχολή Ι.Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ. Η αγάπη της για τα παιδιά και τη μουσική την οδήγησαν στη δημιουργία μιας πρότυπης μεθόδου μουσικής προπαιδείας με τίτλο: « Σίντο το πάντα», κομμάτι της οποίας εφαρμόζεται με ιδιαίτερη επιτυχία στο Κλασσικό Ωδείο και σε άλλους χώρους από το 1995. Το Μάιο του 2011 κυκλοφόρησε το μουσικό παιχνιδοβιβλίο της: Σίντο – Περιπέτεια στη Μουσικοχώρα (εκδ. Εν Πλω). Ως πρόγραμμα επιλέχθηκε από διεθνή επιτροπή και παρουσιάστηκε στο παγκόσμιο συνέδριο της ISΜΕ για τη μουσική εκπαίδευση (Θεσσαλονίκη, ΙΟΥΛΙΟΣ 2012 ). Από το Σεπτέμβριο του 2012 συμμετέχει στην ίδρυση και διοίκηση του Νεοκλασσικού Ωδείου, όπου εφαρμόζει όλους τους κύκλους του προγράμματος μουσικής προπαιδείας «Σίντο το πάντα».To 2013-2014 εντάσσεται σε εκπαιδευτικό της Παιδ/κής Κλινικής του Παίδων Αγ. Σοφία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αnna Freud Center του Λονδίνου και συμμετέχει ως βοηθός στις Ομάδες Γονέων-Νηπίων (Τοddler groups).

Κόστος Συμμετοχής: Παιδιά – Γονείς: 12 ευρώ, 2 παιδιά & γονείς: 16 €

ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ, 2015

«Μεγάλη Λαμπρή, χάσκα, μούσκα, αυγό κι αρνί»

Εμψυχώτρια: Ελένη Τσούτσια Λουλάκη

Α΄ ΤΜΗΜΑ (5 - 8 ετών): 16:30 – 17:30
Β΄ ΤΜΗΜΑ (8 - 12 ετών): 18:00 – 19:30

Στις 28 του Μάρτη, θα ταξιδέψουμε στην Ελλάδα και θα μάθουμε πόσο διαφορετικά από εμάς περνάνε στην επαρχία τα παιδιά το Πάσχα. Θα γνωρίσουμε τα έθιμά τους που αλλάζουν από μέρος σε μέρος, από βουνό σε θάλασσα, από νησί σε νησί κι από πόλη σε πόλη!

Θα τραγουδήσουμε παράξενα κάλαντα, θα συλλέξουμε λέξεις και φράσεις μαγικές, θα κουδουνίσουμε δυνατά να διώξουμε ψύλλους και κοριούς και θα βροντοφωνάξουμε την Ανάσταση και ίσως πάρουμε μαζί κι ένα μυστικό κακαριστό! Θα παίξουμε, θα τραγουδήσουμε, θα ζωγραφίσουμε, θα μάθουμε και θα γελάσουμε, θα…. α δεν θα σας τα πούμε κι όλα, κρατάμε και μερικά κρυμμένα μυστικά!


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Ελένη Τσούτσια - Λουλάκη είναι μουσικοπαιδαγωγός. Σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά (Εθνικό Ωδείο), καλαμένια φλογέρα (Ελληνική Συντεχνία Φλογέρας) και φλάουτο με ράμφος (Ωδείο Kodály). Παρακολούθησε για δύο χρόνια Μουσικοκινητική Αγωγή Ορφ (Σχολή Μωραΐτη). Σπούδασε στο τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης στη Διεύθυνση Χορωδίας και στο Μουσικοπαιδαγωγικό Σύστημα Kodály (Ωδείο Kodály). Σπούδασε επίσης δημοσιογραφία και θέατρο. Συμμετέχει τακτικά σε συνέδρια σαν εισηγήτρια με ερευνητικό ενδιαφέρον το λαϊκό πολιτισμό και τη διδασκαλία του μέσω της μουσικής. Ανήκει στη συγγραφική ομάδα του νέου διδακτικού πακέτου μουσικής, για την Α΄ και Β΄ δημοτικού (ΟΕΔΒ, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο). Το βιβλίο της «Παίζω μουσική», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νικολαΐδη, ενώ το «Παιχνιδιάτορες και λαλητάδες» (Ε. Τσούτσια-Λουλάκη, Μ. Αργυρίου) από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη.

Κόστος Συμμετοχής: 12 € για 1 παιδί, 16 € για 2 αδέλφια (περιλαμβάνονται και τα υλικά των κατασκευών)

ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 2015

«Πέταξε ψηλά φανάρι μου…!»

Εικαστική επιμέλεια: Ελπινίκη Μικρού

Α΄ τμήμα (3-6 ετών): 5.00 μμ – 6.00 μμ
Β΄ τμήμα (6-8 ετών): 6.15 μμ – 7.15 μμ

Χαρτόνια, χρώματα, υφάσματα, κουμπιά, κορδέλες και πολλά ακόμα υλικά θα ανακατευτούν και θα γίνουν παιχνίδι στα χέρια μας. Μικροί και μεγάλοι θα διασκεδάσουμε, θα παίξουμε και θα φτιάξουμε το πασχαλινό φανάρι μας. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι κέφι και φαντασία!

Τη νύχτα της Ανάστασης, ο αρκαδικός ουρανός πλημμυρίζει από φωτεινά χειροποίητα αερόστατα. Στα χωριά του Λεωνιδίου, η νύχτα των αερόστατων είναι γεμάτη από πολλά χρώματα, λάμψεις και πυροτεχνήματα. Θα γνωρίσουμε το γιορτινό αυτό έθιμο και θα παίξουμε με τα χρώματα, τα σχήματα και τις υφές για να φτιάξουμε τα δικά μας μικρά παιχνίδια - αερόστατα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Η Ελπινίκη Μικρού είναι εικαστικός. Είναι απόφοιτη της Σχολής Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών (ΑΠΘ), στην ειδικότητα της ζωγραφικής και μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Γραφικών Τεχνών - Πολυμέσων του ΕΑΠ. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις, έχει εικονογραφήσει βιβλία και έχει ασχοληθεί με το θέατρο. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός και εικονογράφος.

Κόστος Συμμετοχής: 12 € για 1 παιδί, 16 € για 2 αδέλφια (περιλαμβάνονται και τα υλικά των κατασκευών)

Ημερομηνία:
1 Φεβρουρίου - 31 Μαΐου 2015
Χώρος Διεξαγωγής:
Λαγουμιτζή 24, Καλλιθέα
ΦΟΡΕΑΣ:
ΕΕΜΑΠΕ - ΚδΒΜ2 ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ

Γίνε κι εσύ συνεργαζόμενος φορέας της ΕΕΜΑΠΕΈγκριτοι ακαδημαϊκοί φορείς, διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί έχουν συνεργαστεί και συνεργάζονται μαζί μας με σκοπό την αναβάθμιση της Παιδείας και της Μουσικής Εκπαίδευσης. Για περισσότερες πληροφορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.