Μουσική Παιδαγωγική Κατάρτιση και Εκπαιδευτικός Σχεδιασμός

Μουσική Παιδαγωγική Κατάρτιση και Εκπαιδευτικός Σχεδιασμός

 


Διάρκεια Επιμόρφωσης: 7 ΜΗΝΕΣ - 560 ΩΡΕΣ

Μονάδες Πιστοποίησης: 28 ECVET

Ημ/νια Έναρξης – Λήξης: 13/09/2021 - 17/04/2022

 

Συν-υλοποίηση:

 


Κατεβάστε τον οδηγό σπουδών

 

Ομάδες που ενδιαφέρει:

  • αποφοίτους/ες ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της ημεδαπής και της αλλοδαπής,
  • αποφοίτους/ες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με συναφή στο αντικείμενο εργασιακή εμπειρία,
  • εκπαιδευτικούς ή παιδαγωγούς της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με ενδιαφέρον στην Μουσική Εκπαίδευση
  • επαγγελματίες εκπαιδευτικούς  για την επικαιροποίηση των γνώσεων τους

παρέχοντας, αφενός, γνώσεις σε θεωρητικό επίπεδο, και, αφετέρου, επικεντρώνοντας στην πρακτική εφαρμογή παιδαγωγικών τεχνικών για το σχεδιασμό και τη διδακτική του μαθήματος σε εκπαιδευτικούς χώρους.

 

Αντικείμενο & Σκοπός Προγράμματος

Η αναγκαιότητα του συγκεκριμένου Προγράμματος E-Learning Επιμόρφωσης στη Μουσική Παιδαγωγική εστιάζει στην αναγκαιότητα πιστοποίησης που αφορά στη Μουσική Παιδαγωγική και τη Διαθεματική – Διεπιστημονική Αξιοποίησή της στην Εκπαίδευση μέσα από την απόκτηση σχετικού τίτλου ολοκλήρωσης κύκλου ενοτήτων συναφών για τη συγκεκριμένη ειδικότητα, αλλά και για κάθε παιδαγωγό – καλλιτέχνη με ειδικό ενδιαφέρον στη Μουσική Παιδαγωγική, από Παιδαγωγικό Τμήμα Ανώτατης Εκπαίδευσης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι σε θέση να δώσει πάγια λύση στο χρόνιο πρόβλημα που υφίσταται, αναφορικά με την έλλειψη σχετικής επιμόρφωσης και κατάρτισης πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο, και η οποία προέρχεται από χώρους μη διαβαθμισμένων σπουδών όπως είναι τα ωδεία και οι μουσικές σχολές, καλύπτοντας το παιδαγωγικό κενό που δημιουργήθηκε τόσο από μη προσφερόμενα ολοκληρωμένα μαθήματα της Παιδαγωγικής Επιστήμης, όσο και από την έλλειψη επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών. Αποτελεί επιπρόσθετο προσόν σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (Ν.4547, ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄ “ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ”, αρθ.24) για τη δημόσια αλλά και την ιδιωτική υποχρεωτική εκπαίδευση (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση) αλλά και την καλλιτεχνική (ωδεία, πολιτιστικούς οργανισμούς δήμων, καλλιτεχνικούς εκπαιδευτικούς φορείς) για κάθε παιδαγωγό που ασχολείται με την Αισθητική Εκπαίδευση και έμφαση στο αντικείμενο της Μουσικής.

 

Δομή Προγράμματος

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

1.  Πραξιακή Φιλοσοφία της Μουσικής Εκπαίδευσης

2.  Μουσική Εκπαίδευση και Πολιτιστική Πολιτική

3.  Διδακτική της Μουσικής

4.  Κριτική Μουσική Παιδαγωγική: Η αναγκαιότητα και η αξιοποίησή της στον σχολικό χώρο

 

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ

5.  Μουσική στην Ειδική Παιδαγωγική

6.  Οργανωσιακή και Εκπαιδευτική Ψυχολογία

 

ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

7.  Τεχνικές ενδυνάμωσης και Προετοιμασία Διεύθυνσης Παιδικών και Εφηβικών Φωνητικών Συνόλων σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα

8.  Το τραγούδι ως παιδαγωγικό μέσο εμψύχωσης της διδασκαλίας. Τα χαρακτηριστικά και ο ρόλος του

9.  Θέματα Ιστορίας και Επιλεγμένου Ρεπερτορίου της Μουσικής

10. Η Όπερα ως εργαλείο μουσικής εκπαίδευσης και παίδευσης

11. Αξιοποίηση τεχνολογικών εφαρμογών και πολυμέσων στη Γενική Εκπαίδευση

12. Ζητήματα εκπαιδευτικής τεχνολογίας για την αξιοποίηση της μουσικής στη σύγχρονη και ασύγχρονη τάξη

 

ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

13. Μεθοδολογία και Τεχνικές Μουσικοπαιδαγωγικής Έρευνας

14. Αξιολόγηση στη Μουσική Εκπαίδευση και προετοιμασία Portfolio Εκπαιδευτικού

 

Μέθοδοι Αξιολόγησης & Κριτήρια Απόδοσης Πιστοποιητικού Επιμόρφωσης

Σε κάθε διδακτική ενότητα ο/η εκπαιδευόμενος/η θα πρέπει να συμμετέχει και να υποβάλλει ηλεκτρονικά το αντίστοιχο τεστ αξιολόγησης, τηρώντας το χρονοδιάγραμμα που έχει δοθεί από τον την διδάσκοντα/ούσα. Η επιτυχής ολοκλήρωση των διδακτικών ενοτήτων και η κατάθεση Τελικής Αξιολογικής Εργασίας (80 ώρες επιμόρφωσης) οδηγεί στη χορήγηση Πιστοποιητικού Επιμόρφωσης με τίτλο: «Μουσική Παιδαγωγική Κατάρτιση και Εκπαιδευτικός Σχεδιασμός» και συνοδεύεται από πλήρες συμπλήρωμα των διδασκόμενων ενοτήτων.

 

Μεθοδολογία Υλοποίησης

Η μαθησιακή διαδικασία ελέγχεται αποκλειστικά από τον εκπαιδευόμενο ο οποίος θα μπορεί να επιλέξει τόσο την ώρα πρόσβασης όσο και τον συνολικό χρόνο που διαθέτει κάθε φορά στην μαθησιακή διαδικασία. Πρόκειται δηλαδή για μία ιδιαίτερη ευέλικτη μεθοδολογία που προσαρμόζεται στις ανάγκες του εκπαιδευόμενου. Η εκπαιδευτική διαδικασία περιλαμβάνει:

  • Μελέτη κειμένων που έχουν γραφτεί ειδικά για το πρόγραμμα και δίνουν την ουσία των γνώσεων και την απαραίτητη πληροφόρηση απλά και συνοπτικά
  • Παρακολούθηση παρουσιάσεων με power-point
  • Test αξιολόγησης
  • Μικροδιδασκαλίες σε μορφή video
  • Τελική αξιολογική εργασία

Το υλικό συνοδεύεται από τον σχετικό «Οδηγό Μελέτης» και περιλαμβάνει το χρονοδιάγραμμα μελέτης και κατάθεσης γραπτών προόδων – εργασιών καθώς και τη διδακτέα ύλη.

 

Δυνατότητα αποπληρωμής σε 4 δόσεις (μέσω της ΕΕΜΑΠΕ):

1η δόση: 90€

2η δόση: 100€

3η δόση: 100€

4η δόση: 100€

Τα δίδακτρα με Ομαδική Εγγραφή ποικίλουν ανάλογα με τον αριθμό των εγγραφών. Παρακαλούμε για αυτόν τον λόγο επικοινωνήστε μαζί μας.

 

Θέματα Προγράμματος Σπουδών και λοιπά Επιστημονικά θέματα

Δρ. Μαρία Αργυρίου
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Θέματα Οικονομικής και Διοικητικής Διαχείρισης

Ένωση Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής Π.Ε.
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Θέματα Πιστοποίησης

Γραμματεία Προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης
Τηλέφωνο: 22410 99424-5-6 (Δευτέρα-Παρασκευή, 10:00-18:00)
Email:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ιστoσελίδα Προγράμματος στο Πανεπιστήμιο: https://e-epimorfosi.aegean.gr/programmata/paidagogika/eidiki-agogi-kai-ekpaidefsi-kallitechniki-dimiourgia-ekfrasi/

 

 

 

 

Ημερομηνία:
13/9/2021
Χώρος Διεξαγωγής:
Online
ΦΟΡΕΑΣ:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΕΕΜΑΠΕ

Γίνε κι εσύ συνεργαζόμενος φορέας της ΕΕΜΑΠΕΈγκριτοι ακαδημαϊκοί φορείς, διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί έχουν συνεργαστεί και συνεργάζονται μαζί μας με σκοπό την αναβάθμιση της Παιδείας και της Μουσικής Εκπαίδευσης. Για περισσότερες πληροφορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.