Η Αναγκαιότητα της συστηματικής διδασκαλίας της Μουσικής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Μεθοδολογικές & Βιωματικές προσεγγίσεις από την Α’ έως την ΣΤ’ τάξη Δημοτικού Σχολείου

Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μουσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με τίτλο: «Η αναγκαιότητα της συστηματικής μουσικής διδασκαλίας στην Πρωτοβάθμια Εκ/ση. Μεθοδολογικές και βιωματικές προσεγγίσεις των τάξεων από την Α΄ έως και την ΣΤ΄ Δημοτικού» έχει ως σκοπό να αποτελέσει Πανελλαδικό δίαυλο επικοινωνίας και συνεργασίας των συναδέλφων, ώστε να γίνει σημείο αναφοράς στις παιδαγωγικές προσεγγίσεις του μαθήματος της μουσικής, ισχυροποιώντας την επιστημονική και πολιτιστική παρουσία των εκπαιδευτικών μέσα στη σχολική κοινότητα και την ευρύτερη παιδαγωγική.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ:

Ένωση Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

Ημερομηνία Διεξαγωγής Συνεδρίου : 15-17 Απριλίου 2005
Ημερομηνία λήξης υποβολής εργασιών : 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2005
Ημερομηνία λήξης παράδοσης ολοκληρωμένων εργασιών : 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2005

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

- ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ - ΜΕΛΕΤΩΝ (Δ.Ο.Ε)
- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
- ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

- Σύλλογος προς Διάδοση της Εθνικής Μουσικής
- Κέντρο Αιγαιακών Λαογραφικών & Μουσικολογικών Ερευνών
- Ελληνικός Σύλλογος Μουσικοκινητικής Αγωγής «Carl Orff»
- Μέγαρο Μουσικής
- Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων
- Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
- «Άνιμα» Κέντρο Καλλιτεχνικής & Δημιουργικής Εκπ/σης
- Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
- Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
- Π.Ε.Σ.Ε.Α. Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Ειδικής Αγωγής
- Εκδόσεις Άγκυρα
- ΙΕΚ ΞΥΝΗ
- Στέγη Ελληνικών Χορωδιών
- Ελληνική Συντεχνία Φλογέρας από Καλάμι
- Ωδείο Kodaly
- Δήμος Κερατσινίου
- Όμιλος UNESCO Νομού Πειραιώς & Νήσων

Χαιρετισμός της Μαρίας Αργυρίου, Προέδρου της Ένωσης Εκπ/κών Μουσικής Αγωγής Π.Ε.

Σας καλωσορίζουμε στο πρώτο Πανελλήνιο Συνέδριο Μουσικής Αγωγής για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ένα Συνέδριο που βασίστηκε στην αγάπη και τον σεβασμό για τον δάσκαλο, στην ευθύνη για τον μαθητή καθώς και στην προσπάθεια ενοποίησης του μουσικού χώρου.

Οι ραγδαίες αλλαγές που μεσολάβησαν στην επιστήμη και στην τεχνολογία τα τελευταία χρόνια, κατέδειξαν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την αβεβαιότητα που κυριαρχεί στο σημερινό εκπαιδευτικό χώρο απέναντι σε θέματα Πολιτιστικής Παιδείας και Αισθητικής Αγωγής. Η ενίσχυση της συναισθηματικής νοημοσύνης των μαθητών μέσα από τα ερεθίσματα της Τέχνης μοιάζει ανέφικτη και ανίσχυρη. Έτσι ο σημερινός εκπαιδευτικός της Μουσικής θυμίζει γραφική φιγούρα καθώς μοιράζεται ανάμεσα στα «πρέπει» ενός αυστηρού καθηκοντολόγιου, που τον θέλει παρόντα σε κάθε είδους σχολική εκδήλωση και στα «θέλω» της παιδικής ψυχής.

Η αξία και η αξιοπρέπεια του μαθήματος αλλά και του εκπαιδευτικού Μουσικής, έχουν εκπέσει. Σ’αυτόν τον αγώνα που θέλουμε να δώσουμε όλοι μαζί, με κοινό στόχο την ανάδειξη των αξιών του Πολιτισμού και της Τέχνης, δεν είναι κανένας περιττός. Το στοίχημα που τίθεται για την Ένωση Εκπ/κών Μουσικής Αγωγής Π.Ε., είναι να μπορέσει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ενωτικά και να προσπαθήσει ο καθένας από το δικό του μετερίζι να αποκαταστήσει την φυσική σχέση του Παιδαγωγού και του μαθητή δια μέσου ενός τόσο πολύτιμου και τόσο παραγκωνισμένου αντικειμένου, εκείνου της μουσικής.

Η Μουσική πηγάζει από τον άνθρωπο και πρέπει να αφορά διάφορες πτυχές της ύπαρξής του. Πρέπει λοιπόν να σχετίζεται με ότι κανείς μαθαίνει και να τροφοδοτείται και αυτή από κάθε άλλο εκπαιδευτικό χώρο. Έτσι μόνο θα αναδυθούν οι ανεξάντλητες δυνατότητες της επικοινωνίας, με σκοπό την αναβάθμιση της εκπαίδευσης από ένα απλώς και μόνον άθροισμα ειδικοτήτων, σε χώρο μύησης στη βαθύτερη έννοια της ανθρωπιάς. Καθώς βελτιώνεται με αυτόν τον τρόπο η Παιδεία, βελτιώνεται διαμέσου αυτής ολόκληρη η κοινωνία κι έτσι μόνο η Μουσική θα ανακτήσει θέση και την αποστολή που της απέδιδαν οι μεγάλοι αρχαίοι πολιτισμοί, καθώς την αναγνώριζαν ως βάση της αρμονικής διάπλασης του ανθρώπου τόσο ως ατόμου όσο και ως μέλους της κοινωνίας.

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

 1. Έρευνες από την διεθνή βιβλιογραφία και πρακτική που αναδεικνύουν την αναγκαιότητα της Μουσικής Αγωγής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
 2. Διαπολιτισμική Μουσική Εκπαίδευση.
 3. Διαθεματική Προσέγγιση μέσω του Μαθήματος της Μουσικής.
 4. Νέες Τεχνολογίες και Μουσική στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
 5. Μουσική Παιδαγωγική και Ειδική Εκπαίδευση.
 6. Μουσική Αγωγή και Ελληνική Παράδοση.
 7. Η Μουσική Αγωγή στα προαιρετικά Εκπαιδευτικά Προγράμματα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
 8. Μουσικοπαιδαγωγικές Αρχές και Πρακτικές στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
 9. Πρότυπες Μουσικοπαιδαγωγικές προσεγγίσεις.
 10. Μουσική Ανάπτυξη των παιδιών και Διδακτική της Μουσικής.
 11. Αισθητική Αγωγή στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και ο θεσμός των Υπευθύνων Πολιτιστικών Θεμάτων.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πρόεδρος

Δρ. Μωραϊτου Πηνελόπη, Υπ. Πολιτιστικών Θεμάτων Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά.

Αποστολίδου Κατερίνα, Εκπαιδευτικός Μουσικής Αγωγής . Υπ. Διδάκτωρ Φιλοσοφικής Σχολής Εθνικού & Καποδιστρικού Παν/μίου Αθηνών.

Δρ. Διονυσίου Ζωή, Διδάσκουσα Μουσικής Παιδαγωγικής Τμήματος Μουσικών Σπουδών Ιονίου Παν/μίου.

Δρ. Δογάνη Κωνσταντίνα, Διδάσκουσα Μουσικής Παιδαγωγικής Τμήματος Μουσικής Παιδαγωγικής Παν/μίου Αιγαίου.

Δρ. Κανελλόπουλος Παναγιώτης, Λέκτορας Μουσικής Παιδαγωγικής Τμήματος Μουσικών Σπουδών Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσ/νίκης.

Δρ. Λαπιδάκη Ελένη, Επίκουρος Καθηγήτρια Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσ/νίκης.

Δρ. Λιάβας Λάμπρος, Καθηγητής Εθνομουσικολογίας Τμήματος Μουσικών Σπουδών Εθνικού & Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών.

Δρ. Γεωργία Μαρκέα, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο

Δρ. Παπαπαναγιώτου Ξανθούλα, Σχολική Σύμβουλος Μουσικής Βορείου Ελλάδος, Διδάσκουσα Μουσικής Παιδαγωγικής, Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Παν/μίου Θεσσαλίας.

Δρ. Λελούδα Στάμου, Λέκτορας Μουσικής Παιδαγωγικής Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης Παν/μίου Μακεδονίας.

Δρ. Χρυσοστόμου Σμαρώ, Λέκτορας Μουσικής Παιδαγωγικής, Τμήματος Μουσικών Σπουδών Εθνικού & Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών.

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ & ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πρόεδρος
Κατσιναβάκη – Καραμιχάλη Μυρσίνη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Β/θμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθηνών, Αναπληρωματικό μέλος Καλλιτεχνικής επιτροπής ΥΠΕΠΘ, Συντονίστρια του Σχολικού Δικτύου «Παιδεία με Όραμα»

Αγγελόπουλος Λυκούργος, Οφικιάλος Άρχων Πρωτοψάλτης της Αγιωτάτης Επιτροπής Κωνσταντινουπόλεως, Καθηγητής Ωδείου Αθηνών, Μέλος Καλλιτεχνικής Επιτροπής του ΥΠΕΠΘ.

Αναπολιτάνου Μάρα, Εκαιδευτικός Μουσικής Αγωγής Π.Ε.16

Αργυρίου Μαρία, Εκαιδευτικός Μουσικής Αγωγής Π.Ε.16

Ατέσογλου Νεφέλη, Μουσικοπαιδαγωγός.

Γκότσης Βασίλης, Εκαιδευτικός Μουσικής Αγωγής Π.Ε.16

Καμπύλης Παναγιώτης, Εκαιδευτικός Μουσικής Αγωγής Π.Ε.16

Δρ. Μαρκέα Γωγώ, Μουσικοπαιδαγωγός Παιδαγωγικό Ινστιτούτο

Ματέυ Αλέξανδρος, Μουσικοπαιδαγωγός.

Μπάκας Θωμάς, Προϊστάμενος Τμήματος Επιστημονικής Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Α/βάθμιας Εκπαιδευτικής για την Περιφερειακή διεύθυνση Εκπαίδευσης Νομού Αττικής.

Παναγιωτόπουλος Κωνσταντίνος, Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά.

Πριονάς Ανδρέας, Εκπαιδευτικός Μουσικής Αγωγής Π.Ε.16

Σαμίου Δόμνα

Σλάβικ Αγγέλικα, Μουσικοπαιδαγωγός.

Σπετσιώτης Ιωάννης, Σχολικός Σύμβουλος – Μουσικοπαιδαγωγός

Τσικούρα Μαρία, Εκπαιδευτικός Μουσικής Αγωγής Π.Ε.16

Τσούτσια - Λουλάκη – Ελένη, Μουσικοπαιδαγωγός

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πρόεδρος : Αργυρίου Μαρία

Μέλη : Πριονάς Ανδρέας, Καραντζή Μαριτίνα, Αναπολιτάνου Μάρα, Βλαχογιαννάκος Δημήτρης, Λυριτζή Μαρία, Αντωνάτου Ανδρομάχη, Ματσινοπούλου Αναστασία, Σπανού Μάγδα, Θωμόπουλος Παναγιώτης

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Υπεύθυνη Γραμματέας: Παπαδοπούλου Ελένη

Γραμματεία Συνεδρίου: Καραντζή Μαριτίνα, Αναπολιτάνου Μάρα, Αντωνάτου Ανδρομάχη, Ματσινοπούλου Αναστασία, Βλαχογιαννάκος Δημήτρης.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

- ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Το Βιβλίο Περιλήψεων θα περιέχει όλες τις εγκαίρως κατατεθειμένες εργασίες καθώς και ονομαστικό κατάλογο των συγγραφέων, σε απόλυτη αλφαβητική σειρά. Το πιστοποιητικό παρακολούθησης του Συνεδρίου θα δοθεί στους συνέδρους μετά το πέρας των εργασιών του Συνεδρίου. Εξαιρετικά για τους συναδέλφους, όπου ο τόπος διαμονής απέχει αρκετά από την Αθήνα και δεν θα μπορέσουν να παραμείνουν μέχρι το τέλος των εργασιών, το πιστοποιητικό θα αποσταλεί ταχυδρομικώς.

- ΓΛΩΣΣΑ

Η επίσημη γλώσσα του Συνεδρίου είναι η Ελληνική. Σε συγκεκριμένες εκδηλώσεις, εφόσον αυτό κρίνεται αναγκαίο, θα υπάρχει μετάφραση από άλλες γλώσσες.

- ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΜΕΣΑ 

Ο Βασικός Οπτικοακουστικός Εξοπλισμός για την Συνεδριακή Αίθουσα περιλαμβάνει:

2 slides projectors
1 overhead projector
1 data LCD projector
1 ηλεκτρονικό υπολογιστή
1 Laser Point
Μικροφωνική εγκατάσταση
Γραμματεία παράδοσης και παραλαβής διαφανειών

- ΕΚΘΕΣΗ

Στο Συνεδριακό Κέντρο θα διατεθεί χώρος για την έκθεση εντύπων, βιβλίων, CD και κάθε είδους, που είναι σχετικό με το Συνέδριο. Στο ίδιο χώρο θα λειτουργήσουν περίπτερα σχολείων, μουσικών ενώσεων, καινοτόμων δράσεων, εκδοτικών οίκων, κ.ά.

- ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ταυτότητα θα παραδίδεται από την γραμματεία της ΕΕΜΑΠΕ και είναι απαραίτητη, καθώς η παρακολούθηση των εργασιών του Συνεδρίου θα επιτρέπεται μόνο στους συνέδρους που θα φέρουν την ταυτότητα καθ΄ όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου.

- ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Η γραμματεία θα λειτουργεί συνέχεια κατά τη διάρκεια του συνεδρίου στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του IST STUDIES

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

- Προεγγραφή : Κρίνεται απαραίτητη για την έγκαιρη ετοιμασία και διάθεση των πρακτικών και σημειώσεων στους συνέδρους καθώς και για τον προγραμματισμό των γευμάτων. Οι εκπαιδευτικοί που θα δηλώσουν συμμετοχή από 1-15 Απριλίου, δεν θα μπορέσουν να παραλάβουν άμεσα το υλικό , παρά μόνο ταχυδρομικώς.

- Εγγραφή : Για την εγγραφή σας στο συνέδριο, παρακαλείστε να αποστείλετε συμπληρωμένο το Δελτίο Συμμετοχής στα γραφεία της Ε.Ε.Μ.Α.ΠΕ. ταχυδρομικώς, με e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή με φαξ: 210-4909664.

- Κόστος εγγραφής:

α) Για το Συνέδριο , 50ευρώ
β)Για Εισηγητές - Φοιτητές 30ευρώ
γ) Για την Ε.Ε.Μ.Α.ΠΕ ως ετήσια συμβολική συνδρομή ορίζεται το ποσό των 15ευρώ, τα μέλη έχουν δικαίωμα συμμετοχής και στα βιωματικά εργαστήρια

Το συνέδριο είναι ανοικτό προς κάθε ενδιαφερόμενο και οι εγγραφές των τακτικών μελών γίνονται καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2004-2005.
Το κόστος εγγραφής περιλαμβάνει:

 • Είσοδο σε όλες τις Επιστημονικές Συνεδριάσεις, τα Βιωματικά Εργαστήρια, τα Computer Studios και τον Εκθεσιακό χώρο.
 • Συνεδριακό υλικό και πιστοποιητικό παρακολούθησης
 • Διαλείμματα καφέ & Ελαφριά γεύματα

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ, ΠΡΩΤΟΤΥΠΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΒΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

Στο Συνέδριο μπορούν να πάρουν μέρος όλοι οι εκπαιδευτικοί Μουσικής Αγωγής της δημόσιας και ιδιωτικής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι είναι πτυχιούχοι Ωδείων, Ανωτάτων Μουσικών Σχολών, Παιδαγωγικών Τμημάτων ή άλλων τμημάτων που έχουν παιδαγωγική επάρκεια (ΠΑΤΕΣ-ΣΕΛΕΤΕ), καθώς και οι απόφοιτοι του τμήματος Μουσικών Σπουδών, ή τμημάτων αναγνωρισμένων της αλλοδαπής. Το συνέδριο είναι επίσης ανοικτό προς κάθε ενδιαφερόμενο ο οποίος θέλει να παρουσιάσει γόνιμο προβληματισμό και ενδιαφέρον για τη μουσική διδασκαλία και πράξη.

Α) Για την υποβολή εισηγήσεων οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να αποστείλουν σύντομο βιογραφικό (μέχρι 150 λέξεις) στα Ελληνικά και στα Αγγλικά, καθώς και την περίληψη της εργασίας τους (μέχρι 250 λέξεις) στα Ελληνικά και στα Αγγλικά με γραμματοσειρά Times New Roman 12 σε Word Format (.doc) με μονό διάστιχο.
Β) Για τα εργαστήρια, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποστείλουν τον τίτλο και το αντικείμενο των εργαστηρίων στην Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα (μέχρι 500 λέξεις) τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να πάρουν μέρος, τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, τα οποία πρέπει να συνοδεύονται απαραίτητα από το βιογραφικό σημείωμα.
Γ) Θα ληφθούν ιδιαίτερα υπόψη οι παρουσιάσεις πρωτότυπων ερευνητικών εργασιών.
Δ) Για τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και τις παρουσιάσεις σχολείων απαιτείται :
Ο τίτλος ή το πρόγραμμα της εκδήλωσης, ο αριθμός και τα ονόματα των συμμετεχόντων, ο ακριβής χρόνος παρουσίασης ο οποίος δεν θα υπερβαίνει τα 15΄- 20΄ λεπτά.
Η αποστολή των προτάσεων γίνεται μέχρι 25 Φεβρουαρίου 2005 (σφραγίδα ταχυδρομείου) μετά από παράταση, στη διεύθυνση της Ε.Ε.Μ.Α.Π.Ε ,
Ένωση Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής Π.Ε.
Εσπερίδων 60, 18451 Νίκαια
με την ένδειξη: Για τη Γραμματεία του Συνεδρίου
.
Όλες οι προτάσεις θα αξιολογηθούν από την Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου και οι υποψήφιοι εισηγητές θα ειδοποιηθούν μέσα σε δέκα ημέρες για το αν έχει γίνει η οριστική αποδοχή ή απόρριψη της πρότασής τους. Η προθεσμία υποβολής του πλήρους κειμένου είναι μέχρι την 1η Απριλίου 2005 (σφραγίδα ταχυδρομείου).

Το πλήρες κείμενο θα πρέπει :
* Να είναι μέχρι 2500-3000 λέξεις
* Η προφορική παρουσιάσή του να μην υπερβαίνει τα 15΄λεπτά.
* Η παρουσίαση της εισήγησης ή του προγράμματος θα πρέπει να αποσταλεί μέσω δισκέτας PC formatted 3.5 ΄΄ ή σε μορφή Microsoft (.doc)
* Να τηρηθούν οι προβλεπόμενες ημερομηνίες
Οι προδιαγραφές αποστολής κειμένων θα τηρηθούν αυστηρά, με σκοπό τα κείμενα να ενταχθούν στα πρακτικά του Συνεδρίου. Τόσο η Επιστημονική Επιτροπή όσο και η Παιδαγωγική Συμβουλευτική Επιτροπή διατηρούν το δικαίωμα να θέσουν εκτός κρίσεως οποιαδήποτε εργασία δεν πληρεί τις παραπάνω προϋποθέσεις.
Η αποστολή προτάσεων γίνεται μέχρι 25 Φεβρουαρίου μετά απο τελευταία παράταση.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 15 Απριλίου

   

16:00 - 17:00

Προσέλευση - Εγγραφές

17:00 - 17:45

Αφιέρωμα στον Στέφανο Βασιλειάδη

 

Παρουσίαση Βίκυ Βασιλειάδη

 

Παιδική Χορωδία Πνευματικού Κέντρου Δήμου Κορινθίων

 

Δ/νση Φ. Παπαγιαννοπούλου

17:45 - 18:00

Χορωδία Αιγαίου, Κέντρο Αιγαιακών Λαογραφικών και Μουσικολογικών Ερευνών. Διευθύνει ο Θεοφάνης Σουλακέλης

 

18:00 - 19:00

Έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου από τον Υφυπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Κ. Γ. Καλό

 

Χαιρετισμοί από τους : Α.Νεράτζη , Υφυπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών , Γ.Τραγάκη , Αντιπρόεδρο της Βουλής , Π.Ευθυμίου , Τ. Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων , Γ. Μίχα , Νομάρχη Πειραιά , Μ.Αργυρίου , Πρόεδρο της Ένωσης Εκαπιδευτικών Μουσικής Αγωγής Π.Ε.

   

19:00 - 20:00

Κεντρικές Ομιλίες

 

Συντονίζει η Π. Μωραΐτου

   
 

Λένια Σέργη Καθηγήτρια Τμήματος Μουσικών Σπουδών , Ιόνιο Πανεπιστήμιο

 

Μουσική Εκπαίδευση : Ο Ρόλος του Εκπαιδευτικού

 

Δημήτρης Μαραγκόπουλος,Καθηγητής Τμήματος Μουσικών Σπουδών, Ιόνιο Πανεπιστήμιο

 

Σφαιρική Προσέγγιση και επικοινωνία των Τεχνών στην ΠΕ.

 

Λ. Λιάβας Εθνικομουσικολόγος, Καθηγητής Μουσικών Σπουδών, Παν/μιο Αθηνών

 

Μουσική Αγωγή και Ελληνική Παράδοση: Μια πρώτη, γενική τοποθέτηση.

 

Σκέψεις και προβληματισμοί.

 

Θ. Γούπος, Διεθυντής Εκπαίδευσης ΥΠΕΠΘ, Σχολικός Σύμβουλος Π.Ε.

 

Ν. ΜπέτζελοςΕκπαιδευτικός Καθηγητής Ανώτερων Θεωρητικών
Η αναγκαιότητα της συστηματικής μουσικής διδασκαλίας στην Πρωτοβάθμια Εκαπαίδευση

 

20:00 - 21:30

Μουσικές Παρουσιάσεις

   
 

Χορωδία Δ.Ε.Η.

 

Διευθύνει : ο Κωστής Κωνσταντάρας, μαέστρος

   
 

Αλέξανδρος Ματέϋ - Αισώπου Μύθοι "Τέττιξ και Μέρμυγκες"

   
 

Λεόντιο Λύκειο Νέας Σμύρνης Δημοτικό Αγ. Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης

 

Δημοτικό 'Αγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης

 

Προλογίζει η Διευθύντρια Α. Φρέρη - Τριανταφύλλου

 

Διευθύνει: η Ειρ. Καμπούρη - Χατζησταύρου

 
 

Δηλώσεις Συμμετοχής στα εργαστήρια.

 

Θα τηρθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

 

Σάββατο 16 Απριλίου

   

08:30 - 09:00

Προσέλευση

09:00 - 12:00

Ολομέλεια - ΕΝΟΤΗΤΑ Ι

 
 

Συντονίζει η Ζωή Διονυσίου

   

09:00 - 9:15

Μουσική Εκπαίδευση : Επιλογή η Αναγκαιότητα;

 

Σμαράγδα Χρυσοστόμου

   

09:15 - 09:45

Η Συμβολή των Μουσικών Δραστηριοτήτων στη μουσική και κοινωνικοσυναισθηματική

 

ανάπτυξη παιδιών προσχολικής ηλικίας μέσα από κινητικές και εικονικές αναπαραστάσεις.

 

Μαρία Μαγαλιού

 

Η Ανάπτυξη της αντίληψης του ρυθμού μέσα από την πολυπολιτισμική μουσική Αγωγή σε

 

παιδιά ηλικίας8-10 ετών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

 

Μαρία Αδαμοπούλου

 

Η διδασκαλία της Μουσικής σε παιδιά ηλικίας 8 έως 10 χρόνων με τη χρήση των Νέων

 

Τεχνολογιών και η επίδραση της στις στάσεις τους σχετικά με την Ελληνική

 

Μουσική Παράδοση.

 

Κωνσταντίνος Ντινόπουλος

09:45- 10:00

Η Μουσική σαν Προϋπόθεση μάθησης

 

Τόνια Ευαγγελοπούλου

10:00 - 11:00

Βιωματική Μουσική Ανάπτυξη.

 

Μαρίζα Κωχ

   
 

Συντονίζει η Σμαράγδα Χρυσοστόμου

 

11:00 - 11:20

Διαταξικές Ομάδες Πολιτιστικής - Καλλιτεχνικής Δράσης στο Σχολείο.

 

Ανδρέας Καλογεράς

11:20 - 11:40

Ένα δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση: Ένα βήμα διαλόγου για εκπαιδευτικούς.

 

Νίκος Γκόβας

11:40 - 12:00

Ο Ρόλος της Μουσικής στα προγράμματα Καινοτόμων Δράσεων. Διαπιστώσεις από την

 

εφαρμογή των προγραμμάτων στο Νομό Πέλλας 2003-2004.

 

Γιώτα Φώτου - Νίκος Φώτος

   

9:00 - 12:00

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ Ι

 

ΑΙΘΟΥΣΑ 213 (30 άτομα)

9:00 - 9:45

Η μουσική ταξιδεύει: Εισαγωγή στη διδασκαλία της Μουσικής φόρμας και του ρυθμού

 

του μέτρου μέσω μουσικοκινητικών παιχνιδιών και τραγουδιών διαφόρων λαών.

 

Ευαγγελία Κοψαλίδου

10:00 - 10:45

Το κάλεσμα της βροχής - Πιρπιρούνα. Διδάσκοντας Μουσικοκινητική Αγωγή

 

με στόχο την κατανόηση (ΤFU).

 

Σογιούλ - Δέσποινα Μπογδάνη

11:00 - 11:45

Η μουσική Αγωγή μέσα από το παραμύθι.

 

Ευσταθία Βετουλάκη

   

9:00 - 12:00

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΙΙ

 

ΑΙΘΟΥΣΑ 214 (30 άτομα)

9:00 - 9:45

Ξετυλίγοντας ένα μίτο μαγικό. Μέσα από την ιστορία της Γ΄Δημοτικού.

 

Μαριλένα Καββαδά

10:00 - 10:45

Μουσικό παιχνίδι στην τάξη

 

Δέσποινα Ματθαιοπούλου

11:00 - 11:45

Θέλω συρθεί σε μια μεριά να παίζω το φιαούτο

 

Ελληνική Συντεχνία Φλογέρας απο καλάμι

 

Παρουσίαση: Τατιάνα Παπαστεργίου

 

Κείμενα: Ελένη Τσούτσια - Λουλάκη

   

12:00 - 12:30

Διάλειμμα - Καφές

 

12:30 - 14:30

Ολομέλεια - ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙ

 

Συντονίζει η Μαρία Αργυρίου

 

12:30 - 12:45

Η διδασκαλία παραδοσιακών τραγουδιών στο Δημοτικό Σχολείο

 

Γιάννης Σταύρου

12:4513:00

Μουσική Λαογραφία. Διαθεματική προσέγγιση του Λαϊκού Μουσικού Πολιτισμού

 

Θεοφάνης Σουλακέλης

13:00 13:15

Μουσική Θεωρία και Πράξη μέσα αποτο ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι
Παναγιώτα Τηγανούρια - Φανή Μώραλη

13:15-13:30

Μεθοδική, Πρώτη ανάγνωση της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής μουσικής
Ανδρέας Αναστασιάδης

13:30 -14:30

Σύλλογος προς Διάδοση της Εθνικής Μουσικής " Σίμωνα Καρά"

13:30-13:40

Η επίδραση του Δημοτικού τραγουδιού στην αγωγή των παιδιών.

 

Παναγιώτης Παππάς

13:40 - 13:50

Η διδασκαλία των εκκλησιαστικών ύμνων και καλάντων στην Α/θμια εκπαίδευση.

 

Γιώργος Κωνσταντίνου

13:50 - 14:0

Η Ελληνική παραδοσιακή μουσική στην εκπαιδευτική πράξη

 

Ιωάννης Τσιαμούλης

14:00 - 14:10

Σκέψεις για μια αποτελεσματική διδασκαλία της Βυζαντινής Μουσικής

 

Λ. Αγγελόπουλος

14:10 - 14:20

Παιδικό Παραδοσιακό Τμήμα "Σίμωνα Καρά"

14:20 - 14:30

Παιδικός Βυζαντινός χορός Ωδείου Αθηνών

 

12:30 - 14:30

ΑΙΘΟΥΣΑ 211 - ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙΙ (90 άτομα)

   
 

Συντονίζει ο Μάνος Ελευθερίου

 

12:30 - 12:45

Η μέθοδος των σχεδίων Εργασίας ως μεθοδολογικό και βιωματικό εργαλείο

 

προσέγγισης θεμάτων Μουσικής Αγωγής.

 

Νίκη - Ειρήνη Λαμπρίδη - Ευφροσύνη Θεοδωροπούλου

12:45 - 13:00

Τα όργανα της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής μέσα από αναπαραστάσεις

 

Θεών σε αρχαιοελληνικά αγγεία.

 

Ζωή Διονυσίου - Σοφία Αγγελίδου

13:00 - 13:15

Δημιουργία cd ως προϊόν εργασίας πολιτιστικής και μουσικής προσέγγισης

 

στον Αριστοφάνη.

 

Ελένη Σιβρή

13:15 - 13:30

Παρουσίαση διπλού cd για σχολικές γιορτές.

 

Βασίλης Γκότσης

13:30 - 13:45

Το Μουσικό σπίτι και οι νότες - πολιτιστικό πρόγραμμα.

 

Τοπαλιάτη Μαρία

13:45 - 14:00

Ο ρόλος της μουσικής στην διαπολιτισμική εκπαίδευση

 

Παναγιώτης Τσιρίδης - Γιώργος Μιχαλαριάς

14:00 - 14:30

Η μουσική των παραμυθιών.

 

Πόλυ Βασιλάκη

   

14:30 - 15:30

Γεύμα

 

15:30 - 18:30

ΑΙΘΟΥΣΑ 211 - ΕΝΟΤΗΤΑ ΙV

 
 

Συντονίζει η Κωνσταντίνα Γρηγορέα

 

15:30 - 15:45

Καλλιτεχνική Έκφραση & Δημιουργία

   
 

Μάνος Ελευθερίου

 

Υπ.Πολιτιστικών Θεμάτων Α΄Αθηνών πρώην Λέκτορας University Helsinki

15:45 - 16:00

Πολιτιστικά Προγράμματα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης.

 

Κωνσταντίνα Γρηγορέα

 

Υπ.Πολιτιστικών Θεμάτων Δ/νσης ΔΕ Πειραιά

16:00 - 16:15

Διακριτές σχέσεις στα Τραγούδια του Κόσμου.

 

Ανθή Γουρουντή

16:15 - 16:30

Πολιτισμική Νεωτεριστική προσέγγιση στην Αισθητική Αγωγή της ΠΕ.

 

Μαρία Αναγνώστου

 

Υπ. Πολιτιστικών Θεμάτων Δυτ. Αττικής

16:30 - 16:45

Ο Θεσμός των Υπευθύνων Πολιτιστικών Θεμάτων.

 

Αντιόπη Μαργιά

 

Υπ. Πολιτιστικών Θεμάτων ΔΕ Αργολίδας

16:45 - 17:00

Έρευνα πεδίου σε χώρους Πολιτισμικής αναφοράς.

 

Γιώργος Καρανάσος

 

Υπ. Πολιτιστικών Θεμάτων ΠΕ Λευκάδας

17:00 - 17:15

Μουσική και Πολιτιστικά προγράμματα. Μια πολυδύναμη αμφίδρομη σχέση.

 

Ευφροσύνη Θεοδωροπούλου - Νίκη Ειρήνη Λαμπρίδη

 

Υπ. Πολιτιστικών Θεμάτων - Υπ. Διδάκτωρ Παν/μιο Ιωαννίνων

17:15 - 17:30

Ανατρεπτικό Μουσικό Παραμύθι - Ένα πολιτιστικό πρόγραμμα.

 

Ε. Γρίμπιλα - Ρ. Μαρούλη - Σ. Συμεωνίδου

 

Ε. Δουλούδη - Μ. Κεφάλας - Γ. Καλεράντε - Π. Μωραϊτου

17:30 - 18:00

Υπάρχουσα και προσδοκόμενη μορφή Αισθητικής Αγωγής στην ΠΕ.

 

Μυρσίνη Αρώνη

 

Υπ. Πολιτιστικών Θεμάτων ΠΕ Αργολίδας

18:00 - 18:15

Το Θολό τοπίο της Εικαστικής Αγωγής και ο Θεσμός του Υπ. Πολιτιστικών Θεμάτων .

 

Νικόλαος Αλχασίδης

 

Υπ. Πολιτιστικών Θεμάτων ΠΕ Καστοριάς

18:15 - 18:25

Μαθηματικά και Μουσική: Κλάσματα - κλασματικές μονάδες για την Δ τάξη.

 

Χαράλαμπος Παππάς

 

Υπ. Πολιτιστικών Θεμάτων ΠΕ Πρέβεζας

   
   
 
 

15:30 - 18:30

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ Ι

 
 

ΑΙΘΟΥΣΑ 213 (ΜΕΧΡΙ 25 ΑΤΟΜΑ)

15:30 - 16:15

Η σύνθεση και ο αυτοσχεδιασμός ως μέσα ανάπτυξης της δημιουργικής μουσικής σκέψης

 

των παιδιών: πρόταση για σχέδια εργασίας.

 

Νικόλας Τσαφταρίδης - Παναγιώτης Κανελλόπουλος

16:30 - 17:15

Συνδιαστική διδασκαλία κατασκευής μουσικών οργάνων και εμψύχωση αντικειμένου.

 

Αντιγόνη Παρούση

17:30 - 18:15

Τραγουδώντας λέξεις: από τη θεωρία... στην τάξη.

 

Έφη Μακροπούλου - Δημήτρης Βαρελάς

   

15:30 - 18:30

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΙΙ

 
 

ΑΙΘΟΥΣΑ 210 (ΜΕΧΡΙ 80 ΑΤΟΜΑ)

15:30 - 16:15

Ο λόγος ως κεντρικό στοιχείο της Μουσικοκινητικής Αγωγής C. ORFF.

 

Αγγέλικα Σλάβικ

16:30 - 18:15

Ενορχηστρωτικές προτάσεις με ορχήστρα ORFF

 

Αλέξανδρος Ματέϋ

18:15 - 18:30

Παιχνίδια-Τραγούδια στα 5/8 και 9/8 από τάξη ORFF της Σχολής Ματέϋ

 

'Αννα Ματέϋ

 

15:30 - 18:30

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΙΙΙ

 
 

ΑΙΘΟΥΣΑ 214 (ΜΕΧΡΙ 25 ΑΤΟΜΑ)

15:30 - 16:15

Σύγχρονα Δεδομένα για τη διδασκαλία τραγουδιών.

 

Μαρίνα Ζορμπαλά

16:30 - 17:15

Η τέχνη του παραδοσιακού παραμυθά και του σύγχρονου ιστορητή,

 

υπό την επίβλεψη του Στέλιου Πελασγού.

 

Εργαστήριο Μαιρηβή

17:30 - 18:15

Από το θεατρικό παιχνίδι στη σκηνική δράση.

 

Εργαστήριο Μαιρηβή: Τζωρτζίνα Κακουδάκη

18:15 - 18:30

Η παιδαγωγική σημασία της διδασκαλίας του φλάουτου με ράμφος, ως πρωταρχικού

 

στοιχείου της μουσικής εκπ/σης.

 

Ελένη Τσούτσια - Λουλάκη

 

15:30 - 18:30

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΙV

 
 

ΑΙΘΟΥΣΑ 212 (ΜΕΧΡΙ 80 ΑΤΟΜΑ)

15:30 - 17:00

Γνωριμία με τις μουσικές της Ελλάδας μέσα από το λαϊκό Θέατρο Σκιών.

 

Λάμπρος Λιάβας

17:00 - 18:30

Κατασκευή φιγούρων Θεάτρου Σκιών

 

Ηλίας Μπουργουτζής

 

* το συγκεκριμένο εργαστήριο έχει κόστος συμμετοχής 5ευρώ για την αγορά των υλικών. Για τα μέλη της ΕΕΜΑΠΕ
είναι δωρεάν.

18:30 - 19:00

Διάλειμμα - Καφές

 

19:00 - 21:00

Ολομέλεια

 

Ελληνικό Ινστιτούτο Kodály

19:00 - 19:15

Μια ολιστική πρόταση για τη μουσική Αγωγή στη γενική εκπαίδευση : Το σύστημα Kodály.

19:00 - 21:00

Εργαστήριο Διεύθυνσης Παιδικής Χορωδίας.

 

Συμμετέχει η Παιδική Χορωδία Ωδείου Kodály.

 

Μιχάλης Πατσέας

 

Κυριακή 17 Απριλίου

 

09:30 - 12:30

ΕΝΟΤΗΤΑ Ι - ΑΙΘΟΥΣΑ 211 (ΜΕΧΡΙ 90 ΑΤΟΜΑ)

 
 

Συντονίζει ο Νικόλας Τσαφταρίδης

 

09:30 - 09:45

Τρόποι προσέγγισης της διδασκαλίας της μουσικής στην τάξη ως τρόπος έκφρασης

 

και δημιουργίας.

 

Κων/να Δογάνη

09:45 - 10:00

Οι Μουσικά ταλαντούχοι μαθητές και οι Ειδικές τους Εκπαιδευτικές ανάγκες.

 

Γεωργία Μαρκέα

10:00 - 10:15

Συναυλίες για παιδιά 6-10 ετών, η σημασία τους στη διαδικασία της μουσικής καθώς

 

και επιλεγμένες μουσικοπαιδαγωγικές αρχές για τη δημιουργία τους.

 

Κύρα Ηλιάδη - Περιστέρη

10:15 - 10:30

Η Μουσικοακουστική ικανότητα σε αγόρια και κορίτσια νηπιακής ηλικίας.

 

Κατερίνα Πολυμενοπούλου

10:30 - 10:45

Πρόταση για διδασκαλία μέσα από το πρίσμα της θεωρίας του Gardner για τις

 

πολλαπλές νοημοσύνες.

 

Νατάσσα Οικονομίδου - Σταύρου

10:45 - 11:00

Στάσεις και Μουσικές Προτιμήσεις των μαθητών της Στ Δημοτικού και η προσπάθεια

 

μέτρησής τους.

 

Ευάγγελος Πρωτόπαππας

11:00 - 11:15

Διδακτικοί - Μαθησιακοί στόχοι για το μάθημα της Μουσικής στην Α/θμια Εκπ/ση

 

σύμφωνα με τα προγράμματα σπουδών (1969 - 2005) Μια κριτική θεώρηση.

 

Μαίη Κοκκίδου

11:15 - 11:30

Εκπαιδευτική προσέγγιση στη συγγραφή μουσικών ανθολογίων για το Δημοτικό

 

και το Γυμνάσιο.

 

Νάνσυ Τουμπακάρη - Κώστας Μόσχος

11:15 - 12:30

Στρογγυλή Τράπεζα Πρόγραμμα Μελίνα.

 

Συντονίζει ο Ν. Παΐζης.

 

09:30 - 12:30

ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙ - ΑΙΘΟΥΣΑ 210 (ΜΕΧΡΙ 80 ΑΤΟΜΑ)

 
 

Συντονίζει η Π. Μωραΐτου

 

09:30 - 09:45

Η Μουσική ως μέσο εφαρμογής Εκπ/κών προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπ/σης

 

στην Α/θμια Εκπ/ση.

 

Μάγδα Σπανού

09:45 - 10:00

Ο μικρόκοσμος του Μάνου Χατζηδάκι.

 

Μιχάλης Κεφάλας

10:00 - 10:15

Προγράμματα σε Μουσεία . Έργα τέχνης στα σχέδια εργασίας (project) του Δημοτικού

 

σχολείου.

 

Σοφία Γιαλουράκη

10:15 - 10:30

Όταν η μουσική συναντά την ποίηση: βιωματική προσέγγιση.

 

Σοφία Σαΐτη

10:30 - 10:45

Μουσική και Χορός: Διαθεματική προσέγγιση στο πλαίσιο του προγράμματος

 

της Ευέλικτης Ζώνης.

 

Κων/να Ανδρεάκου

10:45 - 11:00

Διδασκαλία της μουσικής - Πρακτικές - Διαθεματικές Προσεγγίσεις.

 

Δέσποινα Μιχαήλ

11:00 - 11:15

Τρόποι Αξιοποίησης της μουσικής μέσα από το μάθημα της γλώσσας.

 

Κατερίνα Αποστολίδου

11:15 - 11:30

Η Μουσική μέσα από τη γλώσσα της Α Δημοτικού.

 

Σταυρούλα Πετροπούλου

11:30 - 11:45

Παίζω και τραγουδώ τη γλώσσα μου: Διαθεματικη προσέγγιση του μαθήματος της

 

Γλώσσας της Β' και Γ' τάξης.

 

Χριστίνα Καλλιαρίδου

11:45 - 12:00

Γλώσσα και Μουσική : Πλάθοντας μια μουσική Ιστορία.

 

Γεωργία Πολυζώη

12:00 - 12:15

Εικόνες πεζού λόγου συναντούν την Μουσικοπαιδαγωγική σκέψη.

 

Ιωάννης Σπετσιώτης

   
   
 

09:30 - 12:30

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ - ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙΙ

 
 

Συντονίζει Ιωάννης Σπετσιώτης

 

09:30 - 09:45

Μουσικά Παιχνίδια και Εκπαίδευση ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

 

Μηνάς Ευσταθίου

09:45 - 10:00

Θεατροποίηση μελοποιημένης ποίησης για εκπαιδεύσιμα παιδιά με νοητική στέρηση.

 

Ξάνθος Ξανθόπουλος

10:00 - 10:15

Μουσική δημιουργικής έκφραση ως θεραπευτικό μέσο στα παιδιά με συναισθηματικές

 

διαταραχές.

 

Ντόρα Ψαλτοπούλου

10:15 - 10:30

Διδασκαλία της Μουσικής και Νευροδιδακτική: Τι μαθαίνουμε από τον τρόπο με τον

 

οποίο λειτουργεί ο εγκέφαλος των παιδιών για το ποιες είναι οι καλύτερες συνθήκες

 

μάθησης στην ΠΕ.

 

Δήμητρα Κόνιαρη

10:30 - 10:45

Ο ρόλος της εκπαίδευσης, η εκπαίδευση των ρόλων και τα φώτα της σκηνής

 

Στέλιος Κρασσανάκης

10:45 - 11:00

Η χρήση ασυνήθιστων "οργάνων" στην Ειδική Αγωγή.

 

Μιχάλης Τόμπλερ

11:00-11:15

Μουσικοθεραπεία με αγόρι με συμπεριφορικά προβλήματα στο πλαίσιο ειδικού δημόσιου σχολείου στη Μεγάλη Βρετανία

 

Χαρά Σαββοπούλου

11:15-11:30

Το ταξίσι του πελαργού μέσα από τα ΑΜΕΑ

 

Λεωνίδας Πλαστάρας

11:30 - 12:15

Η Μουσική - φάρμακο ως επέκταση της σχέσης εγκεφάλος - Μουσική :

 

Η κλινική και ερευνητική διάσταση.

 

Παρουσίαση του μουσικού έργου : Λογισμοί και Διαλογισμοί.

 

Θανάσης Δρίτσας

 

09:30 - 12:30

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ Ι

 
 

ΑΙΘΟΥΣΑ 213 (30 άτομα)

09:30 - 10:15

Οι Ολύμπιοι θεοί, των παιδιών μουσική: Διαθεματική προσέγγιση της μουσικής

 

μέσω της Μυθολογίας.

 

Αντώνης Κυρμπάτσος

10:30 - 11:15

Χορωδιακό Εργαστήρι.

 

Στάθης Ουλκέρογλου

11:30 - 12:15

Μετρική και ρυθμοποιία στην ελληνική μουσική.

 

Θεοφάνης Σουλακέλης

 

09:30 - 12:30

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΙΙ

 
 

ΑΙΘΟΥΣΑ Η/Υ Lab 1 (40 άτομα)

09:30 - 11:00

Μουσική δημιουργία και Τεχνολογία

 

Παναγιώτης Καμπύλης - Γιάννης Σπετσιώτης - Χρήστος Σταματίου

11:00-11:30

Παρουσίαση Μουσικού Εκπαιδευτικού Λογισμικού: Μουσικός Κόσμος

 

Κωνσταντίνος Ντινόπουλος

11:30 - 11:45

Νέες Τεχνολογίες Στην Μουσική

 

Αντώνης Μποτονάκης

11:45 - 12:30

Πληροφορική Κουλτούρα και Εκπαιδευτική Τεχνολογία στο μάθημα της μουσικής: Μια διαθεματική Προσέγγιση

 

Δημήτρης Σαρρής

 

12:30 - 13:00

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ - ΚΑΦΕΣ

 

13:00 - 14:30

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ

 

Το Δημοτικό Τραγούδι στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση : Πρακτικές Εφαρμογές.

 

Δόμνα Σαμίου - Γιάννης Τσιαμούλης - Μαρία Αργυρίου - Ζωή Διονυσίου

 

Μουσική Ομάδα των εκπαιδευτηρίων Τσιαμούλη

 

14:30 - 15:30

ΓΕΥΜΑ

 

15:30 - 15:45

Ανακήρυξη της Φραγκίσκης Ψαχαροπούλου-Καρόρη σε επίτημο μέλος της Ε.Ε.Μ.Α.Π.Ε

 

για την προσφορά της στο χώρο της μουσικής παιδείας.

 

15:45-16:00

Το Orff Schulwerk και το παιδί

 

Νεφέλη Ατέσογλου

16:00 - 16:30

Μάνος Αβαράκης και Flauti "conspirito"

16:30 - 17:00

ΙδεαλΗστές, Μπα! Ιδέα σου είναι

 

Παράσταση του διετούς κύκλου ORFF της Σχολής Μωραϊτη.

17:00-17:15

Με μια κούκλα στο χέρι:Ενα μουσικοκουκλοθεατρικό δρώμενο

 

Κωνσταντίνα Δογάνη - Φαίη Ρεϊζίδου

17:15 - 18:00

"Ποιος δάγκωσε το φίδι;" Παράσταση θεάτρου σκιών του Ηλία Μπουργουτζή σε συνεργασία

 

με ομάδα φοιτητών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστήμιου.

   

18:00 - 18:15

7ο & 10ο Δ. Σχολεία Κερατσινίου

 

Διευθύνει: η Α. Ματσινοπούλου

 

18:15 - 18:30

Δημοτικό Σχολείο Φυλής

 

Διευθύνει: ο Θ. Κοντογεώργης

 

18:30 - 18:45

Εκπαιδευτήρια Πετράκη - Βαλσαμίδου

 

Διευθύνει: η Δ. Μπούρδου

   

19:00 -20:00

Στρογγυλή Τράπεζα - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

 

Συντονίζει ο Κώστας Μόσχος

 

Δραστηριότητες και διαδικασίες επαγγελματικής υποστήριξης και ανάπτυξης

 

των εκπαιδευτικών της μουσικής

 

Θέμης Μακαντάσης

 

Λήξη Εργασιών Συνεδρίου : Πηνελόπη Μωραϊτου

 

Παραλαβή Βεβαιώσεων

 

Ημερομηνία:
15 - 17 Απριλίου 2005
Χώρος Διεξαγωγής:
IST STUDIES , Πειραιώς 72, Μοσχάτο Αττικής
ΦΟΡΕΑΣ:
ΕΕΜΑΠΕ, Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

Γίνε κι εσύ συνεργαζόμενος φορέας της ΕΕΜΑΠΕΈγκριτοι ακαδημαϊκοί φορείς, διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί έχουν συνεργαστεί και συνεργάζονται μαζί μας με σκοπό την αναβάθμιση της Παιδείας και της Μουσικής Εκπαίδευσης. Για περισσότερες πληροφορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.